• 1501: Marii granguri din nobilimea poloneză își impun controlul asupra regalității, prin așa-numitele ”Privilegii de la Mielnik”. Altfel zis cam juca monarhul după cum îi cânta șleahticul, necum viceversa. I-or fi zis boierii: ”Mă șefu, fă matale pe regele, nu-i problemă, dar de celelalte lasă că ne ocupăm noi, s-a înțeles? Bine, hai pa și nu mișca în front, da?!”.
  • 1529: Regele Henric al VIII-lea al Angliei îl demite pe cardinalul Thomas Wolsey din funcția de lord cancelar. Asta fiindcă nea Thomas s-a cam pus de-a curmezișul în a-i legitima lui Henric relația cu viitoarea nevastă (una dintre cele pe care le-a avut) Anne Boleyn. Trebuia să te fi lovit rău cu capul de ușă ca să ajungi să nesocotești o poruncă a lui Henric al VIII-lea, la cât era regele de zurliu.
  • 1722: În catedrala din Reims, Ludovic al XV-lea, în vârstă de 12 ani, devine rege al Franței. Repede s-a mai apucat și dumnealui de profesat.
  • 1917: La Petrograd, bolșevicii au trântit o insurecție și au lansat un asalt asupra Palatului de iarnă, declanșând Revoluția din Octombrie, sta-le-ar în opinci! Parcă nu puteau merge și ei la un teatru, ceva…
  • 1921: S-a născut Regele Mihai I al României. A domnit între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. O personalitate complexă, remarcabilă, a istoriei noastre, de care se cuvine să ne amintim întotdeauna cu respect, cu prețuire. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Foto: ro.wikipedia.org – Emanuel Stoica / Flickr

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.