- 1715: Începutul domniilor fanariote în Țara Românească, prin instaurarea la cârmă a lui Nicolae Mavrocordat. Domniile fanariote erau, de felul lor, un soi de prelungire a controlului exercitat de Poartă asupra Țărilor Române, dar cu autonomie internă chipurile sporită. În termeni nepretențioși s-ar traduce cam așa: ”Bă frațicule, tu dai banu’ la otomanu’ și în rest facem noi să fie bine, da? Hai pa!”.
- 1864: Este promulgată „Legea instrucțiunii publice”, care avea să stea la baza învățământului românesc modern. Se stabilesc trei grade de învățământ: primar, secundar și superior, din care ”instrucțiunea primară este obligatorie și gratuită”. Poate că n-ar strica un soi de lege a instrucțiunii publice și acum, adaptată la vremurile pe care cu migală le trăim, ca să mai pună unii burta pe carte. Poate ar trebui croit un departament prin care să li se explice unor cetățeni că dacă încearcă să învețe nu înseamnă că-i apucă durerile de dinți. De cap poate. În caz că-l au.
- 1867: A intrat în vigoare prima Convenție poștală a României, cea cu Rusia, conform căreia pe teritoriul României serviciul de poștă urma să fie efectuat numai de către Poșta Română. Greu de scăpat de ruși până și la poștă.
- 1998: Jiang Zemin a fost primul șef de stat chinez care a vizitat Japonia după Al Doilea Război Mondial. O fi ținut morțiș să intre în istorie, că altfel, la Beijing, ce era să facă? Se plictisea omul. (T.V.S.)
Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org