• 1085: Om hotărât, Alfonso al VI-lea al Leonului și Castiliei îi ia la trei-păzește pe mauri și cucerește orașul Toledo. Nu degeaba i s-a dat supranumele ”cel curajos”. E drept, trebuia să ai ceva vlagă în funcția de șef ca să te iei la trântă cu maurii. După ce a cucerit Toledo, s-a autoproclamat – dreptul lui după o asemenea ispravă – ”victoriosissimo rege in Toleto et in Hispania et Gallecia”. Bravo, dom’le, ce să mai zici! Ăsta părea în stare să bată tot, poate și aurora boreală în caz că-i mișca în front.
  • 1728: Ludovic al XV-lea le permite, printr-un decret regal, francezilor să transporte vinuri nu numai în butoaie, ci și în sticle. Pesemne ăsta va fi fost începutul cârciumilor cu ștaif, în care ți se aducea butelca la masă, nu polobocul. Om de treabă Ludovic, monșer, parol!
  • 1846Charles-Louis Napoleon Bonaparte evadează din închisoare, deghizat în muncitor. A fost primul președinte al celei de a doua Republici Franceze, în 1848, și a devenit apoi, în urma unei lovituri de stat, petrecută în 1852, al doilea împărat al francezilor, sub numele de Napoleon al III-lea. Și președinte, și împărat, asta da biografie. Sau coregrafie. Ori scenografie. Întrebarea e în ce soi de muncitor s-o fi deghizat ca să evadeze. Dulgher, fierar, zidar? Sau poate muncitor la viitoarea împărăție? N-am trăit vremurile cu pricina, nu ne apucăm să dăm cu presupusul.
  • 1955: Are loc prima ascensiune pe Kangchenjunga (8.586 m), al treilea vârf ca înălțime din lume. Și-a trecut-o în carnetul de bal montan o expediție britanică, una condusă de Joe Brown și George Band. Mult fu de cățărat, fie vorba-ntre noi. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.