800: A avut loc încoronarea lui Carol cel Mare, de către papa Leon al III-lea, ca împărat cum ar veni al Occidentului. A fost, în fapt, fondator al Imperului Carolingian (Carol, iar nu papa Leon, firește). Papa Leon a ajuns mai degrabă vestit fiindcă l-a încoronat pe Carol. Asta e, așa erau vremurile pe atunci.

1013: Un fârtat viking pe numele său Sweyn Forkbeard este proclamat rege al Angliei. E cunoscut prin paginile istoriei ba ca Svend, ba ca Svein, ba ca Sven. Șturlubatică precum numai istoria poate fi, aceasta i-a adăpostit prin cronicile ei de culise și porecla de „Barbă despicată”. La fel de minuțioasă în descrieri, aceeași istorie l-a cadorisit pe tatăl său, Harald, cu neprețuita traducere într-ale numelui drept ”Dinte albastru”. Scurt pe doi, ”Barbă despicată”, fiul lui ”Dinte albastru”, ajunse rege. Pe bătrânul continent ideea de regalitate se zice că ținea de așa-numitul ”sânge albastru”. Dar o fi ținut și de dinți se vede treaba.

1758: Plimbăreața cometă Halley este observată, după pânda cuvenită, de Johann Georg Palitzsch. Acest fapt a confirmat predicția lui Edmund Halley cu privire la trecerea pe cer a cometei o dată la 76 de ani. De altfel a fost prima trecere a unei comete care a fost prezisă din timp. Și nu degeaba a fost botezată cometa Halley.

1991: Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice hotărăște schimbarea denumirii statului balșoi URSS în Federația Rusă. Ei, na, ce să zici, se născu brusc democrația la Kremlin, parol! (T.V.S.)

Sursa datelor și foto: Wikipedia

Citește și: Cel care a pus pe note ”Stille Nacht”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.