• 1534: Exploratorul francez Jacques Cartier înfige o cruce pe peninsula Gaspé, după care ia în posesie teritoriul, în numele regelui Francisc I al Franței. Așa se făcea pe atunci, îi trânteai băștinașului o furcă peste spinare și îi luai și pământul, treabă tipică de neam de traistă. Adică te duci tu și debarci unde vrea busola matale, după care te apuci să faci și pe șeful pe-acolo. În fine, lucrurile s-au mai schimbat între timp. Nu se mai altoiește cu furca pe spinare, ci se înțeapă cu furculița în profundor, că ne-am făcut aristocrați.
  • 1567: Maria, regină a Scoției, a fost forțată să abdice, iar în concluzie a fost înlocuită de fiul ei în vârstă de un an, Iacob al VI-lea. Pesemne că făceau cu rândul curtenii pe-acolo să-i aducă regelui cele mai bune jucărioare și biberoane.
  • 1929: A intrat în vigoare pactul Briand-Kellogg, prin care mai multe țări se angajau să renunțe la război ca instrument de politică externă. Hai serios, și marmota?
  • 1949: Sunt inaugurate primele gospodării agricole de stat, după model sovietic. Îți venea să dai cu toată recolta de gard și să pleci pe păduri cântând. Desigur, nu cântând ode rușilor, ci altfel de piese, tot cu ei, dar ale căror versuri nu pot fi reproduse din pricini ce țin de delicatețuri de-ale cuvintelor. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: pixabay.com / Jan Steiner

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.