• 1534: Exploratorul Jacques Cartier pune talpa pe alde peninsula Gaspe (din Canada, ca să ne lămurim cu localizarea) și ia în posesie teritoriul, în numele regelui Francisc I al Franței. Cum ar veni, pac-pac, iau teritoriul și hai pa!, i-l dăruiesc regelui, să nu spună că-s neam de traistă. Iar regele îl cinstea cu un țoi de anason și îi zicea, probabil, după o astfel de ispravă, ceva de genul: ”Bravo, mă, exploratoare, ești tare. Hai că-ți mai dau niște marafeți să te mai duci la explorat”. Așa erau vremurile, ce să faci.
  • 1969: Modulul (sau cum i s-o mai fi spus lui în termeni de NASA) al misiunii Apollo 11 a amerizat, la ora 19:50, pe tichia albăstrie a Oceanului Pacific, la 1.460 de kilometri de Hawaii, încheind prima călătorie a omului pe Lună. De pe Pământ pe Lună și apoi pe ocean, ce să vrei mai mult de la o astfel de călătorie? Bună vacanță pentru Neil Armstrong și Buzz Aldrin, mai ales că a fost gratis cazarea pe Lună și n-a trebuit rezervare.
  • 1990: Senatul adoptă un proiect de lege prin care se instituie ca sărbătoare națională a României ziua de 1 decembrie, ziua Marii Uniri din 1918. O zi cu o semnificație specială. Am trecut de la sărbătoarea națională din vremea comunismului, 23 august, căreia i se zicea ”ziua insurecției armate antifasciste și antiimperialiste”… Istoria își face reglajele ei, așa cum se cuvine.
  • Azi e Ziua Poliției de Frontieră. O zi care  marchează constituirea, în 1864, a primului corp unificat al grănicerilor din România. La mulți ani, polițiști de frontieră! (T.V.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.