- 1848: Ziua în care s-a dus vestea că la ferma lui Sutter, din Coloma, California, s-a descoperit aur. A fost, cum ar veni, scânteia care a declanșat așa-numita ”goană după aur”. Cam vreo 300.000 de oameni, după estimările cutreierătorilor prin istorie, și-au pus calabalâcul în căruța cu coviltir și au plecat să scotocească după aur. Unii au găsit și s-au căpătuit. Alții au găsit praful de pe tobă și s-au întors acasă cu coada (căruței) între picioare. Asta e, nimeni nu-i perfect.
- 1849: A venit pe lume în Cârțișoara, Sibiu, cel care avea să fie cunoscut în istorie drept badea Cârțan, țăranul român care s-a dus pe jos, în opinci, până la Roma, ca să vadă cu ochii lui Columna lui Traian. A împărțit în satele transilvănene cărți aduse clandestin din România. S-a înrolat, în 1877, ca să meargă să lupte în Războiul de Independență. În 1864 a trecut cu turma lui de 40 de oi, pe munte – ilegal cum ar veni -, granița dintre Imperiul austro-ungar și România, pentru a vedea țara în care auzise că trăiesc frați de-ai săi, români. Neîndoielnic, un personaj aparte al istoriei noastre.
- 1893: Apare, la București, revista umoristică ”Moftul român”, condusă de Ion Luca Caragiale și Anton Bacalbașa. Cum altfel i-ar fi putut zice unei reviste făurite de Caragiale? 🙂
- 1924: Orașul rusesc Petrograd este redenumit Leningrad. Au avut rușii apetența, sârgul, abnegația, dăruirea lor de a-i pupa în ureche – eufemistic vorbind, să nu zicem la pupa – pe ștabii lor de revoluții și de partid. Că n-am auzit de vreun oraș numit Tolstoigrad, Ceaikovsigrad ori Dostoievskigrad. Dă-i înainte cu Leningrad și Stalingrad! Harașo, deh, asta e.
- 1948: Începe construcția fabricii de confecții APACA, din București. La 1 mai 1948, fabrica începea să producă. După Revoluția din ‘89 a început să producă admiratoare ale lui Petre Roman. În folclorul vremurilor s-a aciuat demersul de lozincă țipată a unor doamne de la APACA, și anume ”nu vrem bani, nu vrem valută, vrem ca Petre să ne…” Să ne zâmbească, de bună seamă, nu vă gândiți la rime șturlubatice 🙂
Tiberiu Sabo
Sursa datelor și foto: Wikipedia
Citește și: Alergătoarea de cursă lungă