- 1465: Ștefan cel Mare începea un asediu care avea să ducă la cucerirea cetății Chilia. Avea Ștefan genă de învingător, mai ales dacă se mai și enerva nițel.
- 1512: Începe domnia lui Neagoe Basarab în Țara Românească. A fost un vodă destoinic în toate cele, a și lăsat în urmă ”Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”. Bulibășeala e că lucrarea lui Neagoe ar fi fost plagiată – umblă vorba prin istorie – pentru Ivan cel Groaznic, de către ambasadorul rușilor la Constantinopol. Așa că să nu ne mai mirăm că plagiatul are rădăcini vechi. Foarte vechi. Zdrazvite!
- 1922: A venit pe lume Grigore Baștan. A făcut parte din prima companie de parașutiști din armata română, companie înființată în 1941. De la 1950 încolo a pregătit mii de parașutiști. În 20 august 1970 a stabilit un record național, sărind cu parașuta de la 10.000 de metri, cu o cădere liberă de 7.000 de metri (amețitor doar gândul să cazi în gol șapte kilometri). Un an mai târziu avea să ajungă primul general parașutist din armata română. S-a îngrijit de parașutismul militar până la trecerea sa în rezervă, în 1979. Respect!
- 1955: Prima audiție, la Paris, a Simfoniei de cameră pentru 12 instrumente, de George Enescu. Ce bine ar fi dacă am putea dezmierda timpul, să-l mai aducem, din când în când, ori din gând în gând, înapoi. (Tiberiu Sabo)
Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org