E Ziua mondială fără mașini. Demersul își propune să atragă atenția asupra necesității de a proteja mediul înconjurător, dar și să încurajeze mersul cu bicicleta ori pe jos. O idee frumoasă.

1326: Cea mai veche mențiune de înnobilare a unui cneaz român de către regele Ungariei, Carol Robert de Anjou. Acesta îi dăruiește lui Stanislav, cneaz din Maramureș, moșia Zurduc, pentru serviciile aduse regatului. S-a pricopsit Stanislav, deh, dacă a fost cuminte.

1903: În SUA, Italo Marchiony, un producător de înghețată venit din Italia, a primit brevetul de invenție pentru cornetul de înghețată. Bună invenție, zău așa.

1968: Se încheie mutarea celor două temple de la Abu Simbel (în imagine o machetă cu vechiul și noul amplasament). Acestea au fost salvate de la scufundarea în apele lacului Nasser. O operațiune începută în 1964 de o echipă multinațională de arheologi și ingineri ai UNESCO, care a costat vreo 40 de milioane de dolari. Tot situl a fost tăiat în blocuri mari, care au fost ridicate și reasamblate într-un alt amplasament. Asta da lucrare inginerească! (T.V.S.)

Sursa datelor: Wikipedia. Sursa foto: Wikipedia/ Zureks

CITEȘTE ȘI: Ziua păcii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.