- 794: Împăratul Kammu al Japoniei a mutat capitala la Heiankyo (pe numele-i Kyoto astăzi, fără a mai fi, desigur, capitală). Așa-i când te trezești cu fața la cearșaf, n-avea omul cu cine să se cotonogească în ziua cu pricina, că erau dușmanii plecați în vacanța de toamnă, n-avea ce mobilă să mute, așa că a mutat capitala. Ce a putut și el. Că doar om era, orice izmană de împărat purta.
- 1797: Un francez, pe numele dumisale André-Jacques Garnerin, a tras, în premieră mondială, o săritură cu parașuta dintr-un balon. Să nu fi tras și ceva pe nas înainte, la cât a părut de curajos.
- 1865: S-a fondat primul ziar muncitoresc cubanez, ”La Aurora”. La noi i-ar fi zis, poate, ”La Cireșica”, un nume de cârciumă cu ștaif livresc. Te mai veseleai cu un țoi de anason și așteptai aurora boreală până te întreba Cireșica ce au cubanezii cu Aurora și în ce scop care scuză mijloacele. Necunoscute pot fi căile istoriei neconsemnate.
- 1873: La Palatul Schönbrunn, kaiserul Wilhelm I, împăratul Franz Joseph I și țarul Alexandru al II-lea semnează așa-numitul ”acord al celor trei împărați”, care viza izolarea Franței. Ursuzi șefi de imperii; dacă ronțăiau un croissant la vremea lui, beau un vin bun și ciuguleau o brânză mucegăită, luau Franța cu drag acasă, ce s-o mai izoleze, le-o prezentau până și nevestelor!
- 1964: Jean-Paul Sartre a refuzat Premiul Nobel pentru Literatură, declarând că nu dorește să fie „transformat” de această distincție. Pur și simplu celebrul filosof și scriitor a refuzat, de-a lungul vieții, tot soiul de premii pentru că așa i s-au așternut lui principiile. Uneori și refuzurile, dacă sunt argumentate cu delicatețe, sunt de prețuit. (Tiberiu Sabo)
Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org