• 794: Împăratul japonez Kammu a mutat capitala la Heiankyo (astăzi Kyoto). Când ești împărat îți poți permite să muți o capitală unde vrea azimutul tău, la o adică. Oricum era plictisitor, ca împărat, să te trezești dimineața cu fața la cearșaf și să muți un dulap pe acasă, mai bine muți o capitală.
  • 1873: Și dacă tot scriam mai sus de împărați, la Palatul Schönbrunn kaiserul Wilhelm I al Germaniei, Franz Joseph I al Austro-Ungariei și țarul Alexandru al II-lea al Rusiei semnează un așa-numit acord al celor trei împărați. Acesta viza izolarea Franței. Enervați trebuie să fi fost pe Franța domnii împărați. N-or fi gustat un croissant sau o brânză mucegăită lângă un vin de treabă, că poate le trecea năduful.
  • 1883: S-a inaugurat Metropolitan Opera, din New York, unul dintre centrele culturii muzicale mondiale. S-a inaugurat cu opera ”Faust”, a compozitorului francez Charles Gounod. Ce vremuri frumoase…
  • 1964: Scriitorul și filozoful Jean-Paul Sartre a refuzat premiul Nobel pentru literatură, afirmând că nu dorește să fie „transformat” de acest premiu. Va fi avut a lui filozofie a refuzului.
  • 1968: Trupa Led Zeppelin a lansat albumul ”Led Zeppelin II”. Și bine l-a lansat. A fost o formație ale cărei piese mulți dintre cei care cochetează cu vârstele a doua și a treia le mai ascultă și azi. De ce? Fiindcă pur și simplu spun ceva. Adică au ceea ce se cheamă, cu adevărat, muzică. Creație muzicală, iar nu brambureli. Dacă vreți, ascultați ”Stairway to heaven” aici, cu Robert Plant și Jimmy Page în lojă, iar nu pe scenă, aplaudându-și, la final, piesa în picioare. O interpretare de excepție. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: Wikipedia. Foto: Wikipedia / Jim Summaria

CITEȘTE ȘI Hugo despre Nobel: ”Cel mai bogat vagabond al Europei”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.