- 1520: Exploratorul și navigatorul portughez Fernando Magellan descoperă, prin frumoasele lui scotoceli pe mări și țări, strâmtoarea care avea să-i poarte numele. Genul de ins admirabil, în fața căruia ți-ai scoate oricând jobenul pentru tenacitatea lui de a explora, de a găsi ceva nou, de a merge pe oceane și mări, iar nu de a sta cu bărcuța de hârtie prin ligheanul de acasă. Pe de altă parte e normal că strâmtoarea îi poartă numele, că doar nu era să fie descoperită de Magellan și să fie botezată Vasco da Gama.
- 1833: A venit pe lume Alfred Nobel, chimist și industriaș de felul lui (desigur, nu chiar de la naștere), inventatorul dinamitei și fondatorul premiului care îi poartă numele. A avut, boieri dumneavoastră, peste 350 de invenții brevetate. Nu dăm numărul exact fiindcă nu-l știm, iar sursele de prin statistici zic ba 355, ba 356. Oricum a avut invenții cu polobocul. Îi plăcea nu doar să inventeze, ci și să umble pe unde îi venea. Datorită pasiunii sale pentru călătorii, Victor Hugo l-a numit ”cel mai bogat vagabond al Europei”. Ar fi chiar culmea să-l contrazicem pe Hugo.
- 1879: Thomas Alva Edison a demonstrat – cu succes, de bună seamă – cum stă treaba cu becul cu un filament isteț pe care l-a inventat (a făcut-o în laboratorul lui din Menlo Park, New Jersey). Te pomenești că de atunci vor fi început să apară și facturile la curent.
- 1999: A apărut, la București, primul număr al revistei ”Playboy”. Asta e cumva din ciclul ”am întâlnit și bărbați fericiți” 🙂
- 2003: Planeta pitică Eris din centura Kuiper a fost descoperită de către Michael E. Brown, Chad Trujillo și David L. Rabinowitz. Cam mulți inși pentru a descoperi o planetă pitică. Pentru una mare oare de câți ar fi nevoie? (Tiberiu Sabo)
Sursă date și foto: Wikipedia
CITEȘTE ȘI: La vita e Bela. Bela Lugosi