O zi, 20 noiembrie, în care avem de zis și despre un împărat roman de treabă, și despre construirea unei, să-i zicem, autostrăzi prin Alaska, dar și despre un cașalot care ar fi putut inspira o operă literară. Așadar:

284Dioclețian este ales împărat roman. Cum va fi fost el ales e altă treabă, cert e că a pus capăt, capac, cum vreți a-i zice, crizei imperiale din secolul al III-lea. Bravo lui, om serios.

1805: ”Fidelio”, singura operă a lui Beethoven, are premiera la Viena. O dramă în două acte, după libretul lui Joseph Sonleithner, care ilustrează triumful dragostei asupra tiraniei. Avea finețea lui aparte domnul Beethoven. Sau ”Titanul din Bonn”, cum i s-a spus în lumea muzicii.

1820: S-a scufundat baleniera ”Essex”, după ce ar fi fost lovită, repetat, de un  cașalot. Se presupune că acest eveniment ar fi inspirat capodopera lui Herman Melville, ”Moby Dick”. Bolund cașalot, cum ar zice moroșanul.

1861: Înalta Poartă (cât o fi fost ea de înaltă, că sigur nu ajungea la înălțimea unei porți maramureșene)  emite „Firmanul de organizare administrativă a Moldovei și Valahiei”, care admitea unirea administrativă și politică a principatelor de la 24 ianuarie 1859, însă prevedea că unirea va înceta la sfârșitul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Ce calcule politico-administrative își mai făceau și turcii pe vremea aceea, în loc să-și vadă de baclavale, zău așa!

1942Alaska Highway se deschide oficial. Drumul făcea legătura între Dawson Creek, din provincia canadiană Columbia Britanică, și Delta Junction, din statul american Alaska. Cum s-a lucrat pe vremea aceea la ”autostradă” vedeți în imagine.(T.V.S.)

Sursa datelor și foto: Wikipedia

CITEȘTE ȘI: Privilegiul de a construi un castel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.