1837: Victoria devine regină a Marii Britanii. Și a domnit, nu glumă, peste 63 de ani. S-a măritat cu un văr primar, prințul Albert, iar cei nouă copii ai lor plus cei 26 din cei 34 de nepoți care au atins vârsta maturității s-au răspândit prin mariaje în alte case regale ori familii nobiliare de-a lungul și de-a latul continentului, așa că nu e de mirare că regina Victoria și-a câștigat renumele de bunica Europei. În acest caz sintagma ”familie europeană”, folosită atât de des și azi, se pupa grozav cu realitatea. Și nu numai că se pupa, făcea și urmași. Foarte bine, la urma urmei.
1867: Cel de al 17-lea președintele al SUA, Andrew Johnson, a făcut cumpărături pentru tot poporul: a anunțat omul achiziționarea Alaskăi. Au luat-o americanii de la ruși, pentru 7,2 milioane de dolari. Ceea ce pe vremea aceea nu era un preț defel mic, fiindcă la banii ăștia nu cumpărai doar o turmă de bizoni, trei bursuci și două puțuri de petrol. Bune afaceri se făceau și acum un secol și jumătate. Pardon, businessuri.
1955: Are loc cea mai lungă eclipsă totală de soare a secolului: 7 minute și 8 secunde, observată în Filipine. Leneșă eclipsă, zău.
1963: Reprezentanți ai SUA și URSS au semnat un acord de instalare a așa-numitei ”linii fierbinți” telefonice între Washington și Moscova (sau telefonul roșu, direct, cum i s-a mai zis). Dacă tot era război rece, pesemne voiau să se mai încălzească, ba chiar să se înfierbânte o țâră și rușii, și americanii, cine știe. (Tiberiu Sabo)
Sursa datelor: Wikipedia. Sursa foto: revolutionrising.net