- 1535: În drumurile dumisale, după cum își lua azimutul, exploratorul francez Jacques Cartier s-a apucat să navigheze și pe râul Sfântul Laurențiu, drept urmare a descoperit o așezare fortificată, Hochelaga pe numele ei, construită de băștinașii iroquois pe locul actualului oraș Montreal. Trebuia să meargă omul acasă și cu o descoperire, nu pica bine să te-ntorci cu mâna goală.
- 1984: Trei cosmonauți sovietici – Leonid Denisovici Kizim, Vladimir Alekseyevici Solovyov și Oleg Jurjewitsci Atkow – au revenit cu picioarele pe Pământ după 237 de zile petrecute în cosmos, în stația spațială Salyut 7. La acea vreme a fost una dintre cele mai lungi șederi printre stele a unor cosmonauți. Ăsta da test de răbdare să zăbovești mai bine de șapte luni pe coclaurii Universului, fără să poți merge la un cico la cofetărie ori la un șpriț la vreo cârciumă.
- 1920: A venit pe lume Ștefan ”Piști” Kovacs, care, după ce a fost un fotbalist fără sclipici, avea să ajungă un antrenor de clasă. A antrenat Ajax-ul, cu tot cu marele Johan Cruyff, cu care a cucerit doi ani la rând Cupa Campionilor Europeni (1972 și 1973), a fost selecționer și la naționala Franței, și la cea a României. Un meșter al fotbalului, scurt pe doi.
- 1925: La 19 ani avea să debuteze, la Paris, la Théâtre des Champs Élysées, în ”La Revue Négre”, cu un dans să-i zicem mai îndrăzneț pentru acele vremuri ori lasciv de-a binelea, Josephine Baker. Născută în Statele Unite, la Saint Louis, Josephine și-a câștigat notorietatea ca dansatoare care nu stătea cu prea multe haine pe ea, ca și cântăreață și ca actriță. Mai apoi s-a aflat că a fost și spioană în cel de-al Doilea Război Mondial, sprijinind Rezistența franceză. De altfel a și fost decorată cu ”Croix de guerre”, fiind prima femeie din SUA care a primit această distincție. O biografie fascinantă, fie vorba-ntre noi. (T.V.S.)
Sursa datelor și foto: Wikipedia