• 335: Flavius Dalmatius este ridicat la rangul de cezar de către unchiul său, împăratul Constantin I. Păi și iac-așa a apărut nepotismul. Sau pe atunci s-o fi consemnat, că asta nu înseamnă nicidecum că în vremea în care oamenii erau trăitori prin peșteri vreun unchi șef de grotă nu și-o fi făcut vreun nepot șef de ciomag, spre a ține comunitatea la respect. Una peste alta, dat fiind că trăiește bine mersi și în ziulicile noastre, e limpede că nepotismul e veșnic și că nu-l poate deraia nicio răspântie istorică.
  • 1783: A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de frații Montgolfier, având la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie. S-a aterizat cu bine, nu intrăm în detalii dacă vor fi avut rău de înălțime oaia, rața ori cocoșul. Primul balon, dar fără vreun echipaj, fusese înalțat la 5 iunie, în același an. Totuși, oare pe ce criterii or fi ales oamenii ăia să trimită în buza văzduhului o rață, un cocoș și o oaie? Nelămurite tainele zborului. Măcar de-ar fi chemat-o pe oaia aia Miorița, să se uite cu nițică ironie de la înălțimi la ”drăguțule bace” din baladă, ăla ciupit de fatalism mai abitir ca de molii.
  • 1803: S-a născut Maria Anna de Sardinia. Măritată cu împăratul Ferdinand I al Austriei, a fost împărăteasă a Austriei și regină a Ungariei, Boemiei, Lombardiei și Veneției. Mare lucru să mai fi și știut conița pe unde domnea.
  • 1893: Prin legea electorală promulgată de guvernatorul Noii Zeelande, femeile primesc drept de vot. De atunci, în comunitățile vechilor războinici maori cică ar fi început să circule sintagma ”ciocu’ mic, că dacă se enervează nevasta pe tine te pune și să speli vase, și să bați covoare”. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.