• 1553: A fost odată povestea unei lady, Jane Grey, care a fost înlocuită de Mary I ca regină a Angliei după numai nouă zile de domnie. Ce o fi putut face în cele nouă zile? O fi pus pepeni la murat și n-o fi fost de acord alde Mary I cu rețeta. Sau i-o fi făcut ochi dulci vreunuia care era în grațiile Mariei? Greu de dibuit. Pe de altă parte nu e frumos să ne dăm cu presupusul, epigoni ce suntem 🙂
  • 1877Cel numit marele duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, i-a trimis principelui Carol o telegramă cifrată (oare cum se vor fi cifrat telegramele pe atunci?!) în care, mărturisindu-i despre înfrângerea suferită de trupele rusești în cea de-a doua bătălie de la Plevna, i-a cerut cu insistență ajutorul. I-a fost dat. Asta e, ne-au cerut și nouă rușii odată ajutorul. După o vreme, ne-au întors și ei ajutorul, chit că nu l-am cerut. Ni l-au dat în formă sovietică. Știți voi cum, de genul davai ceas, davai ce mai ai prin bătătură, că tezaurul oricum e la noi.
  • 1922: S-a desfășurat primul meci al echipei de tenis a României în Cupa Davis, cu India. Nu erau Năstase și Țiriac pe atunci, așa încât India a profitat și ne-a servit o defel delicată înfrângere, cu 5-0. Până atunci mulți dintre ai noștri știau de așa-numita trinitate indiană – Brahma, Shiva, Vishnu. După aceea e posibil ca unii să se fi gândit cine erau ceilalți doi care să ne bată cu pâna la 5-0. Încă nu se știe.
  • 2013: Alpiniștii Zsolt Török, Marius Gane (foto), Aurel Sălășan și Teo Vlad au cucerit, într-o premieră românească, vârful pakistanez din Himalaya Nanga Parbat, înalt de 8125 de metri. E al nouălea ca înălțime de pe planetă. Se spune, vorbă veche, că temerarii înving. Și, da, o fac. Chiar o fac. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Foto: Wikipedia / Crifal

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.