• 197: Împăratul roman Septimius Severus îl dă de gard – scuzați expresia defel academică – pe uzurpatorul Clodius Albinus, în bătălia de la Lugdunum. Sever de-a binelea a fost Severus, dar nici nu te poți aștepta din partea unui împărat să fie ciupit de politețe când vine cineva să-i fure tronul proprietate personală.
  • 1819: Exploratorul britanic William Smith descoperă Insulele Shetland de Sud și le revendică în numele regelui George al III-lea. E drept că nu le putea revendica în numele lui, că dădea de bucluc. Dar credeți că n-o fi suduit în barbă pe tema asta? Ei, aș!
  • 1876: Venea pe lume în Hobița, județul Gorj, Constantin Brâncuși. Sculptorul care, într-un fel doar de el știut, a reinventat sculptura. Despre Brâncuși nu poți spune că a fost remarcabil, sună a adjectiv cumva molatic. Brâncuși a fost genial, pur și simplu.
  • 1878: Thomas Edison patentează fonograful. Păi dacă tot l-a inventat ce era să facă, să-l lase de izbeliște, al nimănui?
  • 1913: Pedro Lascurain ajunge președinte al Mexicului. I-a durat mandatul prezidențial 45 de minute, cel mai scurt cunoscut până acum de-a lungul și de-a latul lumii și al istoriei. A fost o daravelă acolo, cu o lovitură de stat, o bulibășeală în toată regula, dar nu intrăm în amănunte, că ne prinde noaptea dacă dezvoltăm subiectul. Cert e că omul a fost președinte pentru mai puțin de un ceas. Nici n-o fi apucat să-și bea cafeaua prezidențială și să-și ronțăie fursecul. (T.V.S.)

Sursa datelor și foto: Wikipedia

Citește și: Casanova și un manuscris de 7,2 milioane de euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.