• 1485: Are loc lupta de la Cătlăbuga, în care Ștefan cel Mare le mai trage o chelfăneală turcilor. Până la urmă, cu toată izbânda, voievodul n-a mai fost în stare să-și continue acțiunile spre a recupera cetatea Chilia. Dar oricum și-a mai trecut pe răboj o victorie contra otomanilor. Fie vorba-ntre noi, și turcii păreau cam de neînțeles: adică știau că oricum îi altoiește Ștefan de le merg fulgii, pe orice câmp de bătălie îi prinde, dar tot mergeau să se lupte. Păi ce treabă-i asta?!
  • 1855: Exploratorul britanic David Livingstone e primul european care ajunge la cascada pe care avea să o boteze Victoria, în cinstea reginei sale. Aflată pe cursul fluviului Zambezi, la granița dintre Zimbabwe și Zambia, cascada a fost declarată, în 1989, de UNESCO monument al naturii (la cât e de frumoasă nu aveai cum să n-o declari!). Băștinașii Kolo numesc cascada Mosi-oa-Tunya, adică Fumul tunător (ori Aburul care tună, depinde de traduceri). Asta de la ceața provenită din pulverizarea apei care se înalță până pe la vreo 30 de metri peste cursul fluviului. Cu adevărat un spectacol al naturii, parcă ireal de frumos. 
  • 1957: Începe, la Moscova, consfătuirea reprezentanților partidelor comuniste din 64 de țări. Se adoptă o declarație care condamnă revizionismul. Haida-de, se găsiră niște guguștiuci de veghe să condamne taman din maica Rusie revizionismul, asta chiar e de poantă a istoriei :).
  • 2000: Bill Clinton devine primul președinte american care vizitează Vietnamul. Mult trebuie să fi sughițat în timpul vizitei. (T.V.S.)

Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.