• 1813: Gheorghe Asachi a deschis la Academia Domnească din Iași un curs în limba română de inginerie și hotărnicie (hotărnicie adică stabilirea, pe bază de măsurători, calcule etc. a limitelor unei proprietăți). Iscusită învățătură, fiindcă aveai nevoie și de inginerie să stabilești hotarele pământurilor unora, că poate aveau formă zimțată ori de cumulus.
  • 1864: În timpul Războiului Civil American, generalul unionist William Tecumseh Sherman și-a început așa-numitul Marș spre mare, în care a prăpădit infrastructura și orașele confederației între Atlanta și Savannah. Nu era mai cuminte să-și ia și el, ca tot omul, rogojina sub braț și să se ducă la plajă, dacă tot voia la mare? Putea să-și vâre în traistă și un colac dacă nu știa să înoate. Da’ te pui cu generalul?
  • 1889: În Brazilia, împăratul Pedro al II-lea a fost detronat printr-o lovitură de stat condusă de mareșalul Deodoro da Fonseca, iar țara a fost proclamată republică. E cam năucitor să te culci seara împărat și să te trezești dimineața cetățean al unei republici. Adică de unde erai Pedro al doilea să te cheme mai apoi Pedro Popescu, de pildă. Necunoscute căile împărățiilor.
  • 1868: S-a născut Emil Racoviță, savant, explorator, speolog și biolog, considerat fondatorul biospeologiei. A fost ales academician în 1920 și a fost președinte al Academiei Române în perioada 1926 – 1929. La vârsta de 25 de ani a fost ales membru al Societății zoologice din Franța. A participat, ca naturalist, la Expediția antarctică belgiană (1897-1899), la bordul navei ”Belgica”. În timpul expediției din Antarctica Racoviță a avut posibilitatea să studieze viața atât a mamiferelor acvatice, cât și a pinguinilor. A rămas în istoria științei, printre altele, și ca descoperitor al balenei cu cioc. Să trăiască balena, cu tot cu ciocul dumisale! (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Imagine: ”Belgica” navigând în strâmtoarea Gerlache

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.