1813: Gheorghe Asachi a deschis la Academia Domnească din Iași un curs în limba română, unul de inginerie și hotărnicie (hotărnicia asta însemnând, simplist vorbind, un soi de măsurat al tarlalelor). La academie se predau toate cele în limba greacă, așa că Asachi a vrut și el, ca tot omul, să predea în limba maternă. Cursul a mers până în 1818. De altfel, doar trei ani mai târziu s-a desființat și academia, că s-a enervat sultanul pe unele și altele. Îi dădea mâna să se enerveze, deh.

1868: A venit pe lume Emil Racoviță. Savant și explorator, a fost fondatorul biospeologiei. A participat ca naturalist al expediției antarctice belgiene dintre anii 1897 și 1899 la bordul navei ”Belgica”(în imagine). Printre altele a făcut un studiu amplu privind viața balenelor, a pinguinilor și a unor păsări antarctice, în urma căruia reputația sa a crescut. A înființat, la Cluj, primul institut de biospeologie din lume. Respect!

1889: În Brazilia, împăratul Pedro al II-lea a fost detronat printr-o lovitură de stat condusă de mareșalul Deodoro da Fonseca, iar țara a fost proclamată republică. Frustrant era odinioară pentru capetele încoronate. Cum se trezea vreun jupân cu fața la cearșaf, cum cocea o răzmeriță și alunga împăratul.

1956: Are loc premiera primul film al lui Elvis Presley, ”Love me tender”, la cinematograful Paramount din New York. Avea Elvis șarmul lui și la actorie, nu doar la cântat.

Sursa datelor și foto: Wikipedia

CITEȘTE ȘI: Primul zbor de pe un vapor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.