• 823: Se naște cel care avea să devină Carol cel Pleșuv, rege al Franței. Cam chele de respect porecle dădeau oamenii pe vremea ceea 🙂
  • 1456: E menționat pentru prima oară în documente istorice, în Moldova, așa-numitul sluger. Adică un dregător, de felul dumisale, care era însărcinat cu aprovizionarea cu de-ale gurii a curții domnești. Conform anumitor înscrisuri din acele vremuri ori ale unora din timpuri mai apropiate, slugerul se ocupa și de aprovizionarea oștirii. Mult trebuia să vâneze omul ăla, cu tot cu subalternii din dotare. Dar dacă așa scrie în fișa de post, că trebuie să le pui oamenilor burta la cale, n-ai ce face: tragi cu arcul zi de vară până-n seară și somezi găinile să ouă de cinci ori pe zi, că doar n-or tuși. Ce-i drept, slugerul trebuie să fi avut și niște privilegii. Să zicem ca un șef de la GOSTAT sau de la ”cantina partidului” de odinioară, de pe vremea lui nea Nicu.
  • 1848: Punându-i-se pesemne pata pe pașoptiști, domnul Țării Românești, Gheorghe Bibescu, a abdicat și a plecat la Brașov. S-o fi dus omul să se relaxeze, mai făcea un picnic prin poiană, mai juca o canastă ori un tabinet cu alde curteni printre jnepeni. Dacă prindea și sezon de schi, ăla era trai, neneacă!
  • 1965: Bruxelles, finala Cupei Campionilor Europeni la volei masculin. Rapid București cucerește pentru a treia oară Cupa de Cristal, decernată celei mai bune echipe de pe continent. Bună locomotivă a avut Rapidul! (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.