1893: Vine pe lume, la București, Edward G. Robinson (pseudonimul lui Emanuel Goldenberg), actor american de origine română.

După o carieră cinematografică plină de împliniri, însumând 56 de ani, Institutul American de Film l-a așezat pe Robinson (foto stânga) în topul celor mai mari actori ai secolului XX. Iar cum acest institut nu dă bilete de favoare, e limpede că actorul și-a meritat elogiile. 

1913: Celebra pictură „Mona Lisa”, a lui Leonardo da Vinci, a fost, în sfârșit, recuperată, la Florența, după doi ani de la furtul ei din Muzeul Luvru. În 22 august 1911 s-a dat alarma la Luvru, constatându-se dispariția Giocondei. A fost suspectat de furt celebrul poet Guillaume Apollinaire, care a și fost arestat. Interogat a fost și nu mai puțin celebrul Pablo Picasso, dar până la urmă ambilor li s-a dat pace din lipsă de dovezi care să-i incrimineze. Mai apoi s-a descoperit că hoțul a fost un angajat de origine italiană de la Luvru, Vincenzo Perugia. Convins că tabloul aparține Italiei, l-a furat, pitindu-l sub manta la ieșirea din muzeu. A fost dibuit când a încercat să-l vândă unui negustor artă din Florența. Așa că după o pribegie de doi ani Gioconda a revenit la Luvru. Poate cumva mai ostenită, dar cu același zâmbet misterios.

1992: S-a înființat trupa Pasărea Colibri, avându-i în componență pe Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Florian ”Moțu” Pittiș și Vladi Cnejevici. O muzică bună de s-o pui pe rană, zău așa, pe care o tot poți asculta fără să te saturi.

2012: Coreea de Nord lansează cu succes primul său satelit, Kwangmyŏngsŏng-3-2. O cam ia razna limba-n gură dacă o pui să rostească numele cu pricina. Puteau și nord-coreenii să găsească un nume mai ușor de pronunțat, gen Mișu Ir-sen, Gogu Jong-un sau Nelu Jong-il. În fine, bine că și-au lansat satelitul, ei să fie sănătoși. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.