1633: Galileo Galilei a început să fie interogat, la Roma, de către Inchiziție legat de viziunea lui heliocentrică, adică aceea cum că Soarele ar fi un ispravnic al Universului, în jurul căruia o seamă de aștri își văd de treaba lor. Inchizitorii cu pricina chiar păreau cam netezi la circumvoluțiuni, unul măcar să-l fi ascultat și pe Galileo, că nu vorbea degeaba, chiar a fost un om de știință al acelor vremuri.
1814: Contele de Artois, viitorul rege Carol al X-lea al Franței, vine din exil la Paris, după abdicarea lui Napoleon, și, conform publicației ”Le Moniteur”, ar fi spus: „În sfârșit revăd Franța! Nu s-a schimbat nimic, doar că se află în ea un francez mai mult”. Era o parafrază după Napoleon, care, când ar fi pierdut tronul, ar fi zis: „Curând nu va mai fi în Franța decât un francez mai puțin”. Nu prea ratau unii nici acum două secole să-și împartă bezele.
1961: Iuri Gagarin devine primul om care călătorește în spațiul cosmic și pe orbita Pământului, la bordul navei sovietice ”Vostok I”. Zborul a durat 108 de minute. A primit numeroase distincții în diferite țări pentru zborul său de pionierat în spațiul cosmic. Capsula lui Gagarin (foto) e păstrată la Muzeul RKK Energiya, din Koroliov, Rusia.
Sursa datelor și foto: Wikipedia / Muzeul RKK Energiya, Koroliov, Rusia