Calendarul cu dichis – 10 noiembrie: Neostenitul făuritor de muzică de film

1508: A apărut prima carte tipărită din Țara Românească. Asta la inițiativa domnitorului Radu cel Mare. Era vorba de ”Liturghierul slavon”, tipărit de călugărul Macarie. Un moment de consemnat în hrisoave.

1871: Ziaristul englez Henry Stanley, plecat din Zanzibar în căutarea exploratorului David Livingstone, despre care nu se știa nimic de mai bine de trei ani, fiind considerat pierdut prin Africa, are o surpriză. Una mare. Pe malul lacului Tanganyika dă de un drumeț istovit, care nu mai avea provizii nici de unele prin traistă. Stanley a rostit atunci niște cuvinte simple, dar care au rămas în memoria istoriei: „Doctor Livingstone, I presume?”. Și chiar Livingstone era. Mai apoi, cei doi vor explora împreună zona lacului Tanganyika.

1928: S-a născut, la Roma, Ennio Morricone. Un compozitor de muzică de film fără pereche. A compus muzica pentru mai mult de 500 de filme și seriale. În 2007 a primit premiul de onoare pentru întreaga carieră al Academiei Americane de Film, fiind al doilea compozitor de muzică de film care primește această distinție, după Alex North. O carieră cu adevărat remarcabilă.

1970: Marele Zid Chinezesc a devenit obiectiv turistic. Lung obiectiv turistic și-au făcut chinezii.

În România se sărbătorește astăzi Ziua Artileriei. În 1843, domnitorul Gheorghe Bibescu a legiferat înființarea primei baterii de artilerie a Țării Românești. Artileria a devenit, astfel, armă de sine stătătoare în armată. La mulți ani, artileriști!

Sursă date și foto: Wikipedia. Foto mare: Wikipedia / Sven-Sebastian Sajak

CITEȘTE ȘI: Junele campion

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.