• 1799: Franța adoptă metrul ca unitate de măsură oficială pentru lungime. Ideea e: oare știau atunci francezii că un metru este distanța parcursă de lumină prin vid într-un interval de timp de 1⁄299.792.458 dintr-o secundă? Sau știau doar de metrul de croitorie, din lemn ori sfoară? Oricum, bine că s-a inventat metrul, ce ne făceam fără el? Rămâneam la măsuratul cu pasul.
  • 1868: La Londra, la intersecția Bridge Street cu Parliament Square, este montat primul semafor din lume. Ce fel de semafor? Un felinar proțăpit în vârful unui stâlp, lung de șapte metri (că tot ziceam mai sus de metru), care, alimentat cu gaz, avea o lumină când verde, când roșie. Prin ce năzdrăvănie tehnică reușeau meșterii felinarului să schimbe culoarea? Ei bine, aceasta-i întrebarea.
  • 1904: Savantul rus Ivan Pavlov primește Premiul Nobel pentru cercetările sale privind sistemul digestiv, în cadrul cărora a descoperit așa-numitele reflexe condiționate, opuse celor moștenite. Scurtând povestea, în urma studiilor sale a apărut și povestea cu câinele lui Pavlov. Pe de altă parte, un banc vechi zice așa:”Ia uite, dom’le, ce reflex condiționat are stăpânul ăsta al meu! – gândește câinele. Cum se aprinde lumina, cum vine să-mi dea de mâncare”. Poftă bună, hau!
  • 2008: La o licitație din Londra, un diamant, Wittelsbach Blue, este vândut cu 16,4 milioane de lire sterline, cel mai mare preț plătit vreodată la o licitație pentru un diamant. Asta nu-i nimic, fiindcă în iunie 2011 diamantul a fost vândut emirului din Qatar pentru cel puțin 80 de milioane de dolari. Stai și te întrebi: diamantul cu pricina știa să facă și de mâncare, să coasă, să joace table, să dea cu pliciul după muște? (T.V.S.)

Sursă date: Wikipedia. Sursa foto: pixabay.com – o imagine generică, firește, nu e vorba de Pavlov și al său câine 🙂

CITEȘTE ȘI: Prima călătorie pe o cale ferată electrificată

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.