1864: Guvernul de la București a contractat cu casa britanică „Stern Brothers” primul împrumut extern al României: 916.000 de lire sterline, din care statul a primit 679.244, cu o dobândă de 7%. Împrumutul a fost garantat cu veniturile vămilor. Bine ședeau vămile la venituri, se vede treaba că se muncea serios acolo, se adunau bani cu căruța 🙂
1875: La Sinaia este pusă piatra de temelie a Castelului Peleș, sub care sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I. Bine că le-au pus, că a ieșit o minunăție de castel.
1951: S-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din România: 44,5 °C, în județul Brăila, la Ion Sion. Pe o așa vipie nădușea și umbra.
1953: Secretarul organizației de partid din Moscova îi raportează prim-secretarului Nikita Hrușciov despre o metodă cică avansată în construcții, prin care s-au ridicat în Parcul Izmailovo, la foc automat, opt clădiri de câte cinci etaje. Împricinatul i-a scris lui Hrușciov că la fiecare 13 zile altă asemenea clădire va fi dată în folosință. Era noul stil din arhitectura sovietică, care va produce așa-numitele „hrușciovki”, niște construcții dubioase care rezolvau chipurile problema locuințelor. Mulți politruci ciupiți de insolație aveau rușii. Și încă mai au. (T.V.S.)
Sursa datelor: Wikipedia. Sursa foto: Pixabay
CITEȘTE ȘI: Un turn cum altul nu-i