- 1600: Mihai Viteazul semnează „Tratatul de închinare și credință” față de Rudolf al II-lea, împărat al Germaniei și rege al Poloniei și Ungariei. În schimbul recunoașterii suveranității, Rudolf i-a promis lui Mihai Viteazul ajutor și i-a garantat domnia ereditară în linie bărbătească. Deh, așa se făceau înțelegerile pe vremea aceea, de genul: ”Bre, te recunosc de împărat, dar să faci bine să îmi dai ajutor când ți-oi cere. Vezi că în special turcii mă calcă pe nervi, că o tot dau pe după vișin”.
- 1823: Într-un memoriu, vornicul Mihail Sturdza folosește, pentru prima dată în viața politică a Țărilor Române, noțiunea de „conservator”. Asta pentru a desemna tendințele marii boierimi de a păstra vechile stări de lucruri, privilegii și alte cele. Că doar nu era să vină boierul și să spună că-și împarte averea cu țăranii.
- 1880: Ion Luca Caragiale publică în „Convorbiri literare” farsa într-un act „Conu Leonida față cu reacțiunea”. O scrisă remarcabilă a lui Caragiale, în stilul său de neimitat.
- 1974: Ilie Năstase este declarat cel mai bun tenismen al anului 1973 și este distins, la New York, cu „Racheta de aur”. Nasty, cum i s-a mai spus, a fost un sportiv cu un talent de excepție, dar era cunoscut și pentru felul lui mai aparte de a se manifesta în arenă. Era guraliv, glumea, făcea tot felul de giumbușlucuri. Cu adevărat un personaj. (T.V.S.)
Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org