• 1714Dimitrie Cantemir a devenit primul român membru al unui înalt for științific din lumea largă, și anume Academia din Berlin. A fost și domnitor în Moldova, însă nicidecum vreun vodă mofluz și cu mintea cât nuca. A fost un cărturar cu finețuri, nu degeaba George Călinescu l-a descris drept ”un Lorenzo de Medici al nostru”. N-a greșit.
  • 1774Chimistul englez Joseph Priestley a anunțat descoperirea oxigenului. Nu că nu ar fi fost descoperit el de multicel, de când au început oamenii să respire. Ideea e că Priestley l-a izolat sub formă gazoasă, chit că și Carl Wilhelm Scheele și Antoine Lavoisier au revendicat, de asemenea, această descoperire. Ce să mai zici? Necunoscute căile oxigenului. Și ale descoperitorilor lui.
  • 1902: Statele Unite ale Americii cumpără drepturile asupra Canalului Panama de la Franța. Vor fi fost francezii în pană de bani.
  • 1966: Partidul Comunist Chinez a decis lansarea așa-numitei ”revoluții culturale”. Cum o fi decurs ea? Posibil cu îndemnuri de partid de genul: ”Citește, mă, că, dacă nu, îți iau gâsca, rața, banița de orez, ce mai ai prin bătătură”. ”Păi ce să citesc, șefu, că n-am cărți, să trăiți!” ”Păi scrie-ți-le tu, băi!” (T.V.S.)

Sursa datelor și foto: Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.