Pandemia a reușit să deseneze tot soiul de reacții smucite ale unora. De la nervi întinși la extrem din pricina statului prea mult între patru pereți până la plăsmuirea de teorii de sufragerie cum că virusul, de fapt, nu există, că e o conspirație mondială, din care sunt în stare să facă parte de la șerpașii din Himalaya până la administratorul de bloc – plus liliecii chinezilor, firește.

Unele dintre grimasele sociale au ținut de purtatul măștii. S-a tot spus, de către oameni care sunt medici, nu potcovari, că masca ajută mult la evitarea infectării cu acest virus bezmetic. Încă vezi oameni care o poartă, în spațiile închise, unde e obligatorie, de altfel, ba sub bărbie, ba cu nasul la vedere. I-am văzut și pe unii care și-o puneau pe creștet. Chestiune de gust, poate se voiau mai cu moț de mască.

De când cu luatul temperaturii la intrarea în magazine și în instituții publice, altă daraveră. Nu te atinge nimeni cu scula aceea de măsurat temperatura, dar unii nu acceptă ideea nici dacă le-o treci prin strecurătoare. Poate au senzația că li se vâră, prin șmecherii tehnice, cine știe ce cip în creier și ajung teleghidați. Sau poate consideră temperatura un detaliu atât de intim al trupului lor, că nu vor să-l împartă cu alții. Fie, treaba lor, dar în acest caz să nu se mai plângă că nu sunt lăsați să intre în magazine sau instituții dacă refuză șă-și dea temperatura la măsurat.

Fiecare are dreptul la alegerile lui. Însă în cazul în care unii nu vor să respecte niște măsuri impuse întregii comunități, iar prin sfidarea regulilor i-ar putea îmbolnăvi pe alții, atunci se schimbă foaia. Când capriciile sau neghiobiile unora îi pot afecta și pe cei din jur, asta nu se mai poate privi cu detașare.

Ar fi bine ca unii să ajungă să priceapă că respectarea unor reguli într-o comunitate ține de civilizație. Poate însă că mai întâi ar trebui să li se explice cam ce înseamnă civilizație dacă nu pot deduce singuri.

Tiberiu Sabo     

Sursa foto: pixabay.com / Gerd Altmann

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.