Bucate din Maramureș, la Maratonul Gastronomic al Muzeelor Românești

Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației participă la Maratonul Gastronomic al Muzeelor Românești găzduit de Muzeul ASTRA.

”Ne dorim ca ASTRA Rock Festival 2023 să devină o scenă a solidarității muzeelor românești!”

În cadrul ediției 2023 a Festivalului ASTRA Rock, derulat timp de trei zile (azi, inclusiv) la Muzeul ASTRA, printre numeroase alte evenimente care mai de care mai atractive, se derulează și un Maraton Gastronomic al Muzeelor Românești.

”Ne dorim ca ASTRA Rock Festival 2023 să devină o scenă a solidarității muzeelor românești! Maratonul Gastronomic al Muzeelor Românești va constitui o platformă de prezentare a ofertei culturale proprii către categorii diverse de public”, anunțau reprezentanții Muzeului ASTRA înainte de debutul Festivalului ASTRA Rock.

De la Mistreț Siebenbürgen Brukenthal, la gastronomia antică romană

Mistreț Siebenbürgen Brukenthal a fost atracția la, ați ghicit, ”bucătăria” Muzeului Național Brukenthal. O specialitate acompaniată cu plăcintă de caise și ananas. Cu saramură de pește și cu plăcinte poale-n brâu s-au prezentat cei de la Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” din Vaslui. Rețete din gastronomia antică romană au propus cei de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Tocana de porc cu linte, năut și multe mirodenii a fost însoțită de un pocal cu vin aromat cu miere, curmale, mentă…

În ”bucătăria” Muzeului Maramureșan, fiecare zi cu alte arome

Cei de la Muzeul Maramureşan din Sighetu Marmației au venit cu meniu diferit pentru fiecare zi: un strop de cultură gastronomică evreiască vineri, arome maramureșene sâmbătă, iar azi vor propune vizitatorilor gusturi maghiare. Cholent și compot a fost meniul din prima zi de festival. Ieri sighetenii au gătit ”curechi umpluți” și plăcinte cu caș de oaie, mărar proaspăt și ceapă verde. Plus plăcinte cu urdă. Nu lipsește păhărelul de horincă. Cum ar fi putut lipsi?!

ASTRA Rock Festival are în componență evenimente și produse culturale unice, marcă a Muzeului ASTRA. De la ”Cărarea ocolită” și ”Memoria secretă a obiectelor”, la ”ASTRA Poetic”. Se adaugă concerte, ateliere și ”Târgul Creatorilor Populari”. Muzeul ASTRA este cea mai importantă instituţie etnomuzeală din România și cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Aşezat într-un peisaj încântător, în rezervaţia naturală “Dumbrava Sibiului”.

Sursă informații: Muzeul ASTRA, Muzeul Maramureșan. Sursă foto: Muzeul Maramureșan

CITEȘTE ȘI:
De gust, de leac, de descântec | Coada-șoricelului, ”vedetă” în farmacia naturală a Maramureșului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.