Biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva din Desești (foto: Peter Lengyel)

32 de biserici de lemn cu statut de monument istoric din Țara Maramureșului sunt ”personajele” principale ale proiectului ”Biserici de lemn din Țara Maramureșului. Tururi virtuale”. La final de proiect, fiecare dintre aceste biserici are creat un tur virtual, toate cele 32 de tururi fiind reunite pe un site nou.

Un site nou pentru biserici vechi

Proiectul a început în 1 iulie anul acesta și a fost implementat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) ”Liviu Borlan” Maramureș. Azi, la final de proiect, bisericile vechi de lemn ale Maramureșului istoric au un website nou, numai al lor: www.maramures.culturamm.ro, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

32 de biserici de lemn cu statut de monument istoric din Țara Maramureșului sunt ”personajele” principale ale acestui proiect, ”fiind vizitate, cercetate, fotografiate, (unele) filmate, pentru fiecare dintre aceste monumente realizându-se tururi virtuale cu 4-7 «puncte de staţie», concretizate în 162 de panorame imersive”, informează Rada Pavel – coordonator proiect din partea CJCPCT ”Liviu Borlan” Maramureș.

Materialele realizate pot fi descoperite prin intermediul portalului www.culturamm.ro, în secțiunea dedicată Țării Maramureșului. ”Această secțiune îmbogățește colecțiile de biserici care au fost protagonistele unor proiecte similare derulate în anii precedenți, tot din inițiativa CJCPCT «Liviu Borlan» Maramureș și co-finanțate, și ele, de Administrația Fondului Cultural Național: Biserici de lemn din Țara Lăpușului. Tururi Virtuale (2018) și Biserici din Țara Chioarului. Tururi Virtuale (2019)”, precizează reprezentanta centrului județean.

Candelabrul Bisericii de lemn din Bogdan Vodă (foto: Timur Chiș)

Bisericile de lemn – de descoperit cu atenție, respect și iubire…

Fără să fie membru al echipei de proiect, arhitectul Alexandru Baboș a acceptat să scrie un text despre bisericile de lemn din Țara Maramureșului. Spicuim: ”Bisericile de lemn sunt un mic univers al satului maramureșean, deschis și ermetic în același timp. Un patrimoniu atât de bogat și complex nu poate fi pătruns fără un efort de atenție și sensibilitate, curiozitate și perseverență, respect și iubire”. Îl veți citi integral pe site-ul dedicat bisericilor vechi de lemn din Maramureșul istoric.

De ce tururi virtuale?

Explicațiile vin din partea coordonatoarei de proiect: ”Îți permite să te plimbi online, interactiv, printr-un spațiu (în cazul de față, o biserică maramureșeană), alegându-ți unghiul și direcția de vizionare și având la îndemână doar un calculator / telefon și conexiune la internet, fără să instalezi aplicații sau programe suplimentare. Dincolo de componenta de promovare turistică, turul virtual poate fi un important instrument educațional, noile generații, puternic tehnologizate, fiind mult mai atrase de resursele interactive decât de modalitățile clasice de predare. Este și un util instrument de studiu, pasionații de arhitectură maramureșeană putând, prin intermediul acestor tururi virtuale, să analizeze anumite detalii ale bisericilor de lemn fără să se deplaseze la fiecare în parte”.

În 2020, în context de pandemie, utilitatea tururilor virtuale a căpătat o nouă dimensiune: ”Mulți oameni și-au anulat călătoriile, internetul devenind o alternativă pentru o mulțime de activități, inclusiv pentru vizitarea de obiective turistice. Proiectul a fost conceput când o asemenea situație era greu de imaginat, însă iată că acum, putem să îi aflăm o utilitate nouă, de aceea am și numit, la un moment dat, aceste tururi: «tururi virtuale pentru vremuri actuale»”, spune Rada Pavel.

Biserica de lemn din Călinești-Căieni

Parteneri de proiect și metode de promovare

Pentru munca de documentare s-au folosit informații din arhive, studii și articole scrise de specialiști consacrați în domeniile istoriei, artei și arhitecturii maramureșene, precum și expertiza partenerilor din proiect: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Maramureșan Sighetu Marmației, Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, Facultatea de Litere Baia Mare, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Nord-Vest, Asociația Valea Verde, Asociația Ghizilor de Turism Maramureș și Asociația pentru Promovarea Turismului și Dezvoltare Durabilă Nord-Vest. Rezultatele se pot vedea în secțiunea Biserici de lemn a website-ului, sub forma unor descrieri narative, însoțite de imagini actuale și de arhivă. Sursele bibliografice deosebit de valoroase, care au servit documentării, sunt menționate pe fiecare pagină dedicată, în parte, tuturor celor 32 de biserici cercetate.

Pentru a face vizibil proiectul, se va apela la mijloace mai tradiționale de promovare, mici tipărituri începând să fie distribuite deja centrelor de informare turistică și parohiilor din județ. Însă și tipăriturile, așa tradiționale cum sunt, au pe ele inserat un cod QR care, odată scanat, duce tot la website-ul proiectului.

Ce urmează?

”Am vrea să continuăm acest periplu al promovării bisericilor din patrimoniul cultural al Maramureșului cu Zona Codrului, este singura zonă etnografică a județului ale cărei biserici nu au fost încă incluse în suita noastră de proiecte co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național. De asemenea, am dori să ne sprijinim, în viitor, o cercetare mai aprofundată a acestor obiective și să ne implicăm inclusiv în proiecte care urmăresc datarea dendrocronologică a bisericilor care nu beneficiază încă de o datare certă”, mărturisește Ștefan Mariș – manager CJCPCT ”Liviu Borlan” Maramureș.

Sursă informații și foto: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.