Poet, estetician, critic literar și de artă, traducător și publicist, Charles Baudelaire s-a născut în 9 aprilie 1821, la Paris.

”În poezie, prin noutatea și originalitatea creațiilor sale, Baudelaire a deschis o nouă cale în lirica franceză și universală, reușind să modifice în profunzime registrul de sensibilitate al generațiilor de poeți care i-au urmat”, menționează reprezentanții Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare.

Primele versuri îi apar în reviste la jumătatea deceniului ’40, iar în 1857 își publică primul volum, celebrul și controversatul ”Les Fleurs du Mal” (”Florile răului”), cu poeme inspirate din spectacolul cotidian al vieții pariziene.

În Colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare se află un exemplar din ”Les fleurs du mal”, Paris, 1910, volum în ediție limitată (1.200 de exemplare). Exemplarul cu numărul 733 din tiraj și cu semnătura editorului.

Charles Baudelaire a publicat traduceri din opera scriitorului american Edgar Allan Poe, numeroase articole de critică literară și de artă, eseuri și cronici muzicale. A decedat în 31 august 1867, la Paris.

Sursă informații și foto: Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.