Ocupă locul al doilea în rândul celor mai traduși autori din lume, după Agatha Christie. Scrierile sale au fost tălmăcite în 148 de limbi, fascinând cititori de pretutindeni. Unii l-au considerat un precursor al literaturii științifico-fantastice, creator al romanului științific de anticipație. Dincolo de etichetele specialiștilor, cert e că a fost un scriitor prolific, înzestrat cu har al condeiului și al imaginației, un vizionar. Unele dintre cele scrise și descrise în cărțile lui, în care a îmbinat meșteșugit aventura cu tot soiul de vitralii științifice, au ajuns, după zeci de ani, invenții.

Jules Verne a venit pe lume într-o zi de 8 februarie, în urmă cu 193 de ani, la Nantes. A fost primul dintre cei cinci copii ai procurorului Pierre Verne și ai soției sale, Sophie, care provenea dintr-o familie de navigatori. Îndemnat de tatăl său, s-a apucat să studieze dreptul, la Paris, însă demersul a fost fragil în comparație cu ispita condeiului. A scris și teatru pe la începuturi, iar la un moment dat era captivat de creațiile lui Victor Hugo. A și mărturisit că a fost influențat de Hugo.

A renunțat să fie avocat, în schimb o vreme a fost agent de bursă. Nu avea însă talent la afaceri.

Pe lângă plăcerea scrisului, a dobândit și dragul de a scotoci prin cele ce țin de știință, petrecând mult timp la Biblioteca Națională. În 1863, editorul Pierre-Jules Hetzel i-a publicat primul roman, ”Cinci săptămâni în balon”, al cărui succes, unul uimitor, i-a arătat că are multe de dăruit prin scrierile lui.

În 1868 și-a cumpărat o mică ambarcațiune de pescuit, ”Saint Michel”, pe care a transformat-o în cabinet de lucru, fiindcă așa a fost vrerea lui. Și nu s-a dat în lături de la a scrie. Mult.

Îl poți descrie într-un roman care pare să nu aibă cum să se sfârșească vreodată, sau, din contră, pur și simplu în două cuvinte: Jules Verne. Parafrazând titlul uneia dintre cărțile sale, ”Copiii căpitanului Grant”, am fost și mai suntem, cumva, indiferent de vârstă, întru lectură, copiii căpitanului Jules Verne. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor și foto: Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.