Jurnal de vacanță | Belgia, raiul pasionaților de ciocolată

Muzeul Ciocolatei, Bruxelles

Din primele clipe în care ieși din aeroport, te izbește mirosul pregnant dulceag ce se răspândește în aerul rece. Te uiți în apropiere și observi o mică gheretă, ce servește vafe stropite din belșug cu ciocolată pentru turiștii ce abia au aterizat în Charleroi. Da, tocmai ai ajuns în raiul pasionaților de ciocolată. În scurt timp, însă, constați că nu doar ciocolata sau vafele sunt apreciate atât de mult de belgieni. Ci și cartofii prăjiți, serviți într-un cornet, cu felurite sosuri, fructele de mare pregătite în diferite forme, supa de melci, preluată de la vecinii lor francezi și, bineînțeles, berea artizanală. Totuși, ciocolateriile sunt la orice pas, având expuse în vitrine zeci de sortimente de ciocolată. Este astfel aproape imposibil să reziști tentației de a intra și a degusta sau a cumpăra din bunătățile așezate pe rafturi.

La pas pe străduțele pietruite din Bruges

Bruges este considerat, pe bună dreptate, unul dintre cele mai frumoase orașe belgiene. Îmbină într-un mod armonios romantismul Veneției cu stilul arhitectural, bicicletele și canalele din Amsterdam, având însă farmecul său propriu. De îndată ce ajungi în micul oraș din regiunea Flandra, te întorci parcă în vremuri de demult, medievale. Străduțele sunt pavate cu piatră, clădirile vechi, bogat ornamentate, spun povești din vremea în care orașul Bruges era un important centru comercial, turiștii au ocazia să descopere micul și cochetul oraș dintr-o caleașcă, iar timpul petrecut aici curge parcă în alt ritm.

O altă modalitate de a te bucura de ceea ce are de oferit Bruges este printr-o plimbare cu barca. Astfel ai ocazia să observi principalele obiective turistice dintr-o altă perspectivă: casele vechi, unele ale unor meșteșugari din diferite bresle, turnul Belfort, biserica Onze-Lieve-Vrouwekerk, o fabrică de bere (care are și o parte de muzeu), dar și alte clădiri impozante private. În mai multe zone din oraș, lebedele și rațele își fac siesta pe mal ori străbat canalele orașului, nefiind deranjate de turiștii curioși.

Pe măsură ce descoperi orașul, îți place tot mai mult: are un aer cochet, boem. Galerii de artă îmbină trecătorii să intre și să se delecteze cu operele de artă expuse. Clădirile, bogat ornamentate, îți atrag privirea la tot pasul. Micile magazine parcă și-au luat straie de sărbătoare. Bineînțeles că nici aici nu lipsesc ciocolateriile, unde poți alege dintre numeroasele sortimente de praline, ciocolată artizanală, în diferite combinații sau tot felul de figurine din ciocolată. Pe străduțele înguste, printre ciocolaterii, restaurante și magazine cu diferite produse de artizanat. Am descoperit și o fabrică ce produce bomboane, curioșii având ocazia să vadă cum pasta de zahăr se transformă în bombonele colorate.

Turnul Belfort și târgul de Crăciun

Dacă ajungi aici iarna, principalul punct de atracție este târgul de Crăciun. Unde turiștii și localnicii deopotrivă ies să socializeze și să se bucure de această perioadă a anului. Târgul de Crăciun este organizat în mai multe piețe din oraș. Zeci de standuri sunt amenajate în centru, cu diferite produse, de la preparate culinare, la celebrele vafe, vin fiert, brânzeturi, până la produse confecționate de meșteri locali. Piața centrală are un farmec aparte, aici fiind localizat turnul Belfort. Dar și celebrele căsuțe care parcă sunt făcute din turtă dulce.

Demonstrație de realizare a pralinelor în Bruxelles

Bruxelles este un oraș multicultural, extrem de divers, care are numeroase locuri ce merită descoperite. Unul dintre acestea este Mini Europe. Un parc ce reunește clădiri în miniatură din toate statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit atât pentru copii, cât și pentru adulți, parcul are numeroase zone interactive și redă fidel, la scară de 1:25 unele dintre cele mai cunoscute clădiri din Europa, precum turnul Eiffel, clădirile colorate din portul Nyhavn din Copenhaga sau Palatul Dogilor din Veneția.

Mini Europe
Mini Europe

La doar câțiva pași de Mini Europe e clădirea Atomium, un alt obiectiv ce merită vizitat. Construită inițial pentru Târgul Mondial Expo 1958, clădirea Atomium s-a bucurat de un real succes. Așa că a fost păstrată și, ulterior, a fost transformată într-un centru expozițional. Găzduiește câteva expoziții și instalații cu totul aparte. Totodată, la ultimul etaj există un restaurant cu o panoramă deosebită deasupra orașului.

Atomium

Cu toate că Târgul de Crăciun din Bruxelles nu este atât de cunoscut precum altele din Europa, acesta își surprinde vizitatorii într-un mod extrem de plăcut. Iarna aceasta a reunit, sub numele de Winter Wonders, zeci de căsuțe localizate în mai multe locuri din zona centrală a orașului, un patinoar, numeroase activități și evenimente, dar și un spectacol de sunet și lumini apreciat de turiștii strânși în piața centrală a orașului pentru a-l vedea.

Grote Markt

Celebrul Manneken Pis nu poate fi ratat într-o vizită în Bruxelles, fiind doar la câțiva pași de piața centrală – Grote Markt. Și, bineînțeles, fiind în raiul pasionaților de ciocolată, se impune și o vizită la Muzeul Ciocolatei. Aici vei face o incursiune în istoria producției de ciocolată din diferite țări ale lumii, pornind de la culegerea boabelor de cacao și până la prepararea diferitelor tipuri de ciocolată. Cu o degustare și, mai apoi, o demonstrație făcută de un maestru ciocolatier.

Demonstrație la Muzeul Ciocolatei

Text și fotografii: Gabriela Kuhajda

DESCOPERĂ ȘI:
Cipru, tărâm românesc?!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.