Scopul proiectului ”Băimărenii compostează” este de a ridica nivelul de conștientizare al efectelor risipei alimentare asupra mediului înconjurător. Prin promovarea unui stil de viață sustenabil. Prin organizarea de ateliere educaționale. Și prin identificarea grupurilor țintă interesate de procesul de compostare.
Trei zone de compost, 10 ateliere
În luna august 2021, o echipă de oameni pasionați de mediul înconjurător s-a numărat printre câștigătorii uneia dintre cele cinci finanțări oferite în cadrul Fondului pentru un viitor mai bun în comunități. Cu ajutorul finanțării obținute, echipa ”Băimărenii compostează” a amenajat trei zone de compost în Baia Mare. La Muzeul Satului, Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” și la Centrul educațional Explorania. De asemenea, a organizat 10 ateliere de viață sustenabilă și compost pentru peste 250 de persoane, cu vârste de la 3 la 70 de ani.
”Este ca și cum am lua 25 de mașini de pe stradă”
Împreună cu cele 70 de familii participante în proiect, echipa ”Băimărenii compostează” a reușit să micșoreze cantitatea de deșeuri vegetale care altfel ajungeau la rampa de gunoi. Și a diminuat cantitatea de dioxid de carbon care se elimină prin descompunerea sau arderea lor, reducând astfel poluarea solului și a pânzei freatice. ”Media lunară a deșeurilor vegetale depuse în cele 3 zone de compostare este de 419 kg (echivalentul a 120 de găleți de compost), respectiv 5028 kg /an (echivalentul a 1.436 găleți de compost). Conform calculului oferit de http://www.stopwaste.co/calculator/, am reușit să reducem emisiile de carbon cu 9,81 tone. Și, mai exact, este ca și cum am lua 25 de mașini de pe stradă”, spun cei de la ”Băimărenii compostează”.
Proiectul ”Băimărenii compostează” este finanțat prin programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități. În parteneriat cu Fundația Comunitară Oradea, Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR. Finanțat de Lidl Romania. Este implementat de Asociația Banca pentru Alimente Maramureș în parteneriat cu Centrul educațional Explorania.
Mai multe detalii, aici.
Sursă informații și foto: Facebook / Baimarenii composteaza
CITEȘTE ȘI:
Direcția Silvică Maramureș va împăduri peste 200 de hectare în campania de primăvară