Băimăreanul Traian Rareș Tuș, student în anul II la Universitatea Oxford, face parte dintr-un program de excelență în fizică, program care reunește studenții de top. Principala arie de studiu în prezent se referă la dinamica stelară și galactică. Traian este președinte al Societății de Fizică de la Hertford College și face parte din boardul de conducere al Oxford Romanian Society.
”Este o onoare să lucrez sub îndrumarea Profesorului Emerit James Binney”
”La începutul acestui an academic în cadrul University of Oxford, mi-am început activitatea ca Fellow al Programului Dyson de excelență în fizică, acesta având scopul de a uni studenții de top din toți anii și a îi aduce în fruntea cercetării științifice în domeniu. Este o onoare să lucrez sub îndrumarea Profesorului Emerit James Binney, una dintre cele mai marcante personalități din astrofizica modernă și un remarcabil membru al Societății Regale”, anunță Traian Rareș Tuș.
Principala arie de studiu în prezent se referă la dinamica stelară și galactică. ”Quantum Field Theory și fenomene critice” va fi următoarea zonă de interes, după cum specifică băimăreanul.
Băimăreanul este președinte al Societății de Fizică de la Hertford College
Traian Rareș Tuș (20 de ani) este student în anul II la Fizică în cadrul Universității Oxford, Hertford College. Principalele lui domenii de interes sunt astrofizica și fizica cuantică. Este președinte al Societății de Fizică de la Hertford College și face parte din boardul de conducere al Oxford Romanian Society.
În palmaresul internațional, laurii cuceriți de Traian sunt mulți și importanți. Are medalie de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (2020 – online, 2021, Columbia – online; 2022, Georgia). A câștigat argint la Olimpiada Internațională de Astronomie (2018, Sri Lanka; 2019, România; 2021, Italia – online), la Balcaniada de Fizică (2021, Bulgaria – online). A obținut bronz la Olimpiada Internațională Multidisciplinară (2021, Kazahstan – online).
A creat ”Spherical Astronomy” (2022), un curs online în limba engleză. Cu un parcurs total de 40 de lecții și o durată de aproximativ 10 ore. A lansat volumul ”Psalms of Horror” (2022). ”Cartea abordează diversele scenarii apocaliptice științifice, le analizează îndeaproape și le ordonează în funcție de probabilitatea lor să ne apară în cale”, explică Traian. Varianta în limba română, ”Psalmii ororii şi cum lumea s-ar putea sfârşi mâine…”, a fost publicată circa un an mai târziu.
A primit în acest an titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare”. Pentru contribuția sa marcantă la creşterea prestigiului municipiului Baia Mare la nivel internaţional.