În noiembrie anul trecut, instalația „Comedian” a artistului Maurizio Cattelan a fost vândută cu 6,2 milioane de dolari la celebra la Sotheby’s New York unui miliardar chinez. O banană lipită cu bandă adezivă de un perete devenea astfel cea mai scumpă și cea mai celebră banană din lume. Întâmplarea a iscat multe discuții și a făcut să se ridice întrebător multe sprâncene… artistice.
Ecourile ineditei creații nu s-au stins. La circa trei luni distanță și câteva mii de kilometri depărtare, artistul băimărean Stelian Blagoslov a creat o banană din metal. O replică la creația lui Cattelan. ”Odă închinată absurdului” se numește pamfletul semnat Blagoslov care mărturisește că, după ce a realizat ”ironia” din metal, s-a ”răcorit”…
”Probabil că încă nu am capacitatea și puterea de a înțelege arta conceptuală”
– Ai creat o banană din metal ca replică-pamflet la celebra banană din instalația „Comedian” a artistului Maurizio Cattelan. Și asta după circa trei luni de la licitarea ei. Ceva, se pare, nu ți-a dat pace…
– Corect. Cred că asta e formularea cea mai bună. Probabil că încă nu am capacitatea și puterea de a înțelege arta conceptuală și de multe ori parcă nu pot depăși o anumită barieră. Lumea e într-un asemenea ritm de schimbare încât fac eforturi mari să mai pot prinde frânturi din aceste schimbări. Senzaționalul a căpătat valențe de ”brand” în așa măsură încât nici nu mai contează conținutul. Contează doar să fie senzațional. Asta de fapt nu-mi dă pace. Oricum în lumea artistică senzaționalul se întâmplă în alte sfere (unde probabilitatea de a ajunge este mai mică decât unu la un milion…), unde sumele fabuloase care se învârt de multe ori se întâmplă să nu aibă legătură cu calitatea actului artistic. Azi arta parcă nu mai trebuie să aibă nicio legătură cu frumosul, iar dorința de veni cu ceva nou pe piață este copleșitoare pentru mulți artiști. Cu siguranță că mulți cunoscători ”într-ale artelor” nu vor fi de acord cu mine pentru că arta contemporană are trăsăturile ei proprii.

”A fost ceva care mi-a dat peste cap tot sistemul de valori”
– Ai investit energie, timp și imaginație în crearea pamfletului de metal, în timp ce, se spune, banana italianului fusese cumpărată cu câțiva cenți în dimineața zilei în care a fost scoasă la licitație…
– Creația italianului Maurizio Cattelan, deja celebra banană lipită cu bandă adezivă de perete, a fost ceva care mi-a dat peste cap tot sistemul de valori și care, s-o spune pe aia dreaptă, chiar m-a intrigat. Am să te rog să îmi permiți să îl citez pe fericitul proprietar al acestei ”opere de artă”, și anume domnul Justin Sur: ”Aceasta nu este doar o operă de artă, ci reprezintă un fenomen cultural care face legătura între lumea artei, meme-uri și comunitatea criptomonedelor. Cred că această piesă va inspira mai multă gândire şi discuţii în viitor şi va deveni o parte a istoriei”. Serios?! Opriți trenul că vreau să cobor! Dar uite cum senzaționalul m-a molipsit și pe mine și m-am gândit să fac o lucrare-pamflet intitulată ”Odă închinată absurdului”. Fiind ”prieten” cu metalul, era evident că o voi face din metal și am gândit-o ca pe o lucrare sculpturală care nu are altă menire decât a ”imortaliza” acest ”act cultural de mare senzație”. Conceptual probabil că nu are nicio valoare pentru că subiectul deja ”s-a fumat”, s-au scos deja bani frumoși din această poveste și probabil că ”saga” va avea și alte episoade.
”«Ironia» mea din metal”
– Miliardarul chinez și-a mâncat banana-operă de artă. Tu ce ai de gând să faci cu banana-pamflet?
– Nu am mari așteptări din punct de vedere comercial. Oricum nu va ajunge probabil niciodată în vreo casă de licitație de asta mai cu ”ștaif”, unde să se bată pentru ea oameni sau entități financiare cu foarte mulți bani. Cu siguranță că va fi cineva interesat de această lucrare, poate cineva care are păreri asemănătoare cu ale mele și care va considera ”ironia” mea din metal ca fiind corect exprimată. Revenind la rigorile artei contemporane, sigur nu va fi apreciată ca lucrare de artă contemporană pentru că este evident că lucrarea din metal reprezintă o banană și nu un măr, așa că… nimic senzațional aici. Oricum eu m-am ”răcorit”, am făcut această ”Odă închinată absurdului”, am protestat în felul meu la ceea ce eu consider derapaje în lumea artistică de azi și cu siguranță vor fi persoane care vor rezona cu felul meu de a gândi și cu modalitățile în care mă exprim artistic.
Stelian Blagoslov realizează lucrări sculpturale metalice. În 2016 a participat la prima sa expoziție, una de grup, aparținând Asociației Artiștilor Plastici ”Alexandru Șainelic”. În 2018 și-a expus lucrările de metaloplastie într-o galerie din Marbella (Spania). Creațiile sale, cu greutăți variind între 10 și 150 de kilograme, au fost expuse în spații neconvenționale: restaurante, magazine, locuri de agrement. Cel mai recent vernisaj, în care a prezentat 27 de lucrări, a fost într-un showroom de mașini din Baia Mare. Are în portofoliu peste 100 de lucrări vândute în țară și peste hotare.
Ramona-Ioana Pop
Foto (c) arhiva personală Stelian Blagoslov
CITEȘTE ȘI:
Odată ieșit din mâinile inginerului Stelian Blagoslov, metalul devine… sentimental | foto