Ioana Hochia și al ei ”EdukAction” figurează pe lista premianților selecției naționale de bune practici în educație, ”Creatori de Educație” – ediția 2020.
”Prin derularea acestei selecții naționale, ne-am propus să descoperim și să promovăm acele cadre didactice care au o contribuție remarcabilă în creșterea atractivității școlii, insuflându-le elevilor bucuria de a învăța, de a înțelege și de a descoperi lumea în care trăim”, se arată în comunicatul Ministerului Educației și Cercetării.
50 de premii au fost puse la bătaie în acest an (20 pentru nivelul primar, 30 pentru cel gimnazial), la selecție fiind validate 293 de activități (156 din nivelul primar și 137 din cel gimnazial).
Ioana Hochia este unul dintre premianții ”Creatori de Educație” – ediția 2020, cu proiectul ”EdukAction”. Nivelul de învățământ primar.
”2007 a fost anul în care am ales să lucrez cu copiii. Am fost repartizată la o școală în mediul rural. Parcurgeam 60 km zilnic până la școală și înapoi, timp în care mă gândeam la diferite scenarii în care actorii erau copiii din mediul rural. Știam că aceștia își creează o barieră și ideea era să <<sparg bariera>>, astfel încât să aibă o viziune mai largă asupra vieții și să aibă mai multe așteptări în ceea ce-i priveste” – așa începe povestea ”EdukAction” spusă de Ioana Hochia pe site-ul oficial al selecției naționale.
Iar scenariile din imaginație au început să prindă contur în comunitatea Firiza, locul natal al Ioanei Hochia. Primul Centru Educațional a fost deschis… acasă la dascălul premiat: ”Am amenajat o sală de clasă și, după orele de lucru, ajutam 25-30 de copii la realizarea temelor. Centrul s-a dovedit a fi neîncăpător, așa că am primit un spațiu mai aproape de școală. Părinții și rudele au fost primii nostri voluntari, apoi prietenii și, într-un, final oamenii din comunitate. Stingheri la început, au văzut că schimbarea se poate face numai cu ajutorul lor. Cadrele didactice din școală s-au alăturat proiectului, implicându-se o oră, două, pe zi, în diferite activități formale și nonformale. De la realizarea temelor, la diferite ateliere de creație (pe care le-am realizat atât pe parcursul anului cât și în vacanță), la cercuri de lectură, am reușit să mobilizăm întreaga comunitate în acest demers aparent simplu, început de noi doi (de mine și de soțul meu)”.
A urmat un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, secția Pedagogie, și astfel 12 studenți voluntari s-au alăturat echipei. Au apărut mai apoi alți parteneri, proiectul început în doi luând amploare.
Ajutor în realizarea temelor, ateliere de creație și meșteșuguri, cercuri de lectură, campanii de informare pe teme de sănătate, cursuri gratuite pentru profesorii care predau în cadrul Școlii Gimnaziale “Mihail Sadoveanu” Baia Mare, excursii și tabere gratuite, cursuri de formare profesională pentru profesorii voluntari implicați în proiect sunt câteva dintre principalele activități care s-au regăsit pe agenda ”EdukAction”.
”Scopul proiectului a fost de a-i îndruma pe cei 60 de copii din ciclul primar și 20 din ciclul gimnazial în realizarea temelor astfel încât rezultatele la școală să fie mai bune, nu scriptic ci faptic”, mărturisește Ioana Hochia în prezentarea proiectului premiat, obiectivele ”EdukAction” fiind nu doar creșterea performanței școlare, ci – printre altele – și reducerea situațiilor de abandon școlar, crearea unui spațiu în care ”oamenii învață de la oameni”, implicarea voluntarilor seniori (foste cadre didactice și nu numai) în activități de aprofundarea unor cunoștințe/informații predate la școală sau implicarea elevilor în viața comunității.
Câteva statistici ”EdukAction”
– 60 de copii care frecventează zilnic Centrul
– 60 de copii care au primit zilnic o masă caldă sau rece
– 20 de tineri voluntari
– 12 voluntari seniori (60+)
– 25 de profesori din Maramureș care au realizat pentru copii diferite ateliere tematice
– 12 părinți care împărtășesc copiilor ce știu ei sa facă mai bine în cadrul unor ateliere tematice
– 4 campanii de ecologizare
– 3 voluntari internaționali care au predat limba engleză prin intermediul jocurilor
– 65 de copii care au mers în prima lor tabără
Prezentarea integrală a proiectului ”EdukAction” o descoperiți aici.
Mai multe despre ”Creatori de Educație” puteți afla aici.
R. Anda TOMA
Sursă informații și foto: Ministerul Educației și Cercetării, Creatori de Educație