De azi puteți parcurge circuitul cultural cu cele 40 de reproduceri după lucrări ale artiștilor din Școala Băimăreană de Pictură amplasate în diferite zone din oraș, apelând la harta tipărită  ”Baia Mare, orașul pictorilor”, disponibilă la Galeria Hollosy de la Colonia Pictorilor.

La aniversarea celor „125 de ani de poveste cu artă și artiști la Baia Mare”, în 2021, s-a dat startul unui proiect de reinterpretare a plein-ai-ului. ”Constă în realizarea și amplasarea în oraș pe parcursul a 5 ani, la 5 mai, de Ziua Artistului Plastic Băimărean, de panouri cu reproduceri după lucrările de artă reprezentând peisajul urban băimărean, aparținând artiștilor din Școala Băimăreană de Pictură. Astfel, comunitatea intră în dialog cu pictura, dar și cu istoria locului, cu atât mai mult cu cât lucrările alese reprezintă centrul istoric al orașului, proiectul contribuind la conștientizarea trecutului artistic și cultural al municipiului, la educarea generațiilor tinere și a tuturor celor care sunt consumatori de artă”, explică conf univ. dr. habil. Laura Teodora Ghinea – director al Centrului de Artă Contemporană Colonia Pictorilor.

Cele 40 de lucrări care decorează orașul Baia Mare sunt reproduse în tehnica emailului pe metal de către artistul plastic Balanyi Károly din Kecskemet (Ungaria), ”fiecare fiind dispusă pe un stativ metalic, în locul unde a pictat odinioară artistul, ansamblul făcând parte așadar dintr-un discurs alternativ de formare și educare participativă la istoria culturală a comunității locale”, precizează sursa citată.

Sursă: Colonia Pictorilor

CITEȘTE ȘI:
40 de reproduceri după lucrări realizate de artiști din Școala Băimăreană de Pictură decorează orașul

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.