Expoziția ”Arhaeologica Fragmenta Heri Temporibus” a artistului plastic Delia Vancea va fi vernisată azi, începând cu ora 17.00. La Galeria de Artă UAP din Baia Mare. Cuvântul de deschidere va fi rostit de dr. Tiberiu Alexa.

”Niște nestemate documente”

”Tema lucrărilor se referă la fragmentele ceramice. Stau ascunse în pământ și dețin o prețioasă informație despre civilizațiile străvechi. Tocmai pentru a accentua ideea de vechime am ales titlul expoziției în latină. Am fost impresionată de aceste mici cioburi, pământii, aparent urâte și neobservabile, dar care dețin simboluri cu semnificații de o frumusețe artistică rară. Ele de fapt sunt niște nestemate documente doveditoare despre oamenii care au trăit acum mii de ani. Conceptul artisitic pornește de aici și se axează pe ideea ascunderii acestor comori în straturile terestre”, menționează Delia Vancea pentru eZiarultău.

O nouă expresie texturală

23 de lucrări formează expoziția ”Arhaeologica Fragmenta Heri Temporibus”, pentru realizarea cărora artista s-a documentat din Cultura Cucuteni. ”Încă în mare parte nedescoperită, sub pământ, așteaptă să ne spună despre o civilizație extrem de evoluată și cu un simț estetic uluitor, de acum 6.000 de ani. În demersul creației acestui concept, am fost obligată să pun un mare accent pe procedeul tehnic de reprezentare a structurii terestre. Aceasta a venit de la sine cu necesitatea descoperirii unei noi expresii texturale. Și am descoperit-o experimentând o tehnică nouă de lucru. Se vede mai bine vizualizând lucrările de aproape”, detaliază artista.

Delia Vancea a absolvit Academia de Arte Vizuale ”Ioan Andreescu” Cluj-Napoca, secția Pedagogia artei. Și Universitatea de Nord Baia Mare, secția Pictură. Susține teza de doctorat ”Gest și culoare în pictura liric abstractă”. La Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Artă și Design. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Expoziția poate fi vizitată până în 9 aprilie.

Sursă foto: Delia Vancea

CITEȘTE ȘI:
De la iele la ruine, de la lună la bufnițe (plus niște vrăjitoare) – într-o expoziție națională de linogravură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.