O nouă privire aruncăm spre Baia Mare de altădată grație celor de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Fotografia propusă azi prezintă pompieri în exercițiu, în curtea Gimnaziului superior de stat (ulterior Școala ”Petre Dulfu”), la sfârșitul secolului XIX.
”Protagoniștii acestui exercițiu sunt, desigur, pompierii băimăreni. Ca și conținut tematic, această imortalizare imagistică este unică în colecțiile noastre și face parte din cele 80 de fotografii donate Asociației muzeale băimărene, în anul 1903 (12.09), de către istoricul dr. Schőnherr Gyula, fondatorul acesteia (și al Muzeului orășenesc). Credem că astfel de exerciții nu erau prea des organizate de către conducerea orașului, tocmai din acest motiv, valoarea documentară a fotografiei este una considerabilă în contextul cunoașterii unui aspect esențial din viața comunitară și anume protecția și siguranța băimărenilor în fața dezastrelor cauzate de incendii, cu mai bine de 100 de ani în urmă”, informează muzeograf Lucia Pop.
De-a lungul timpului, locuitorii orașului Baia Mare au trecut prin momente foarte grele pricinuite de incendii, de multe ori devastatoare. ”În lunga perioadă medievală acestea erau frecvente și de mare amploare lăsând în urma lor pierderi materiale uriașe. În incinta fortificată, majoritatea construcțiilor erau din lemn, fiind așadar vulnerabile și expuse focului. Pentru început au fost organizate, la nivelul breslelor, a meșteșugarilor, echipe de intervenție care acționau cu mijloace de stingere aflate la îndemână: găleți și sacale pentru apă, pompe manuale, scări etc. Servicii de apărare împotriva incendiilor (cu eficiență scăzută totuși) au apărut la nivelul orașelor în secolele XVII și XVIII”, precizează muzeograful.
De abia la începutul secolului al XIX-lea apar primele servicii de pompieri pe sistemul voluntariatului și primele formațiuni civile de pompieri în subordinea primăriilor, formațiuni care treptat au fost militarizate.
Sursă: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (imagine: Zamfir Șomcutean – conservator)
CITEȘTE ȘI:
Baia Mare de altădată | O dimineață în piața cu patru biserici