Primele fotografii au intrat în colecțiile Muzeului orășenesc Baia Mare în anii 1898-1910, reprezentând cele mai vechi imagini din oraș. Și având, prin urmare, o reală importanță documentară. ”În 29 decembrie 1898, Gabor Stoll, o personalitate binecunoscută băimărenilor de atunci, a donat asociației muzeale două (2) fotografii care se completează una pe alta oferindu-ne o imagine inedită asupra configurației pieței centrale la mijlocul secolului XIX (1850 -1860)”, informează muzeograf Lucia Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Prima fotografie a fost prezentată săptămâna trecută. Azi Lucia Pop revine cu a doua fotografie: ”Remarcam că acestea se completează una pe cealaltă, în ansamblu oferindu-ne o imagine mai puțin cunoscută asupra configurației Pieței Centrale (mai exact a unei jumătăți) la mijlocul secolului XIX (1850 -1860). Dacă în prima imagine (cea prezentată în urmă cu o săptămână) vedem colțul de nord-est al pieței, în fotografia de astăzi observăm o imagine oarecum «panoramică» a laturii de nord-vest, mai mult de vest”.

Fotografia de azi, încadrată de ”passpartout” original și cu explicația în limba maghiară (în traducere ”Piața, latura de nord-vest”) a fost realizată la distanță de câțiva ani buni de prima, respectiv prin anii 1870. ”Dacă ne uităm cu atenție, pavajul pieței este la fel (pietre de râu) dar piața este acum delimitată de copaci, destul de greu de observat, aceștia apărând într-un plan secund. În prim-plan sunt oamenii, băimărenii, care au ieșit la plimbare sau sunt în zonă pentru cumpărături etc. Clădirea mare de pe latura de vest a fost construită în anul 1874 în timpul primarului dr. Fésüs Menyhert și se numea «Casina Hotelului Ştefan»”, detaliază muzeograful.

Acest hotel a fost martorul unor evenimente frumoase petrecute în zona centrală a orașului. Despre asta, într-un alt context imagistic.

Detalii, aici.

Sursă: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (imagine: Zamfir Șomcutean, conservator)

CITEȘTE ȘI:
Baia Mare de altădată | O privire spre Piața Unirii, așa cum arăta în 1866

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.