În albumul cu ”priviri” spre Baia Mare de altădată, cei de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie adaugă azi o nouă imagine. Rămânem în Piața Unirii (cum se numea cândva centrul vechi al orașului de azi) și privim spre edificiul care, în 1874, adăpostea Casina Hotelului Ştefan.

”Cunoscut de băimăreni sub numele de «hotelul mare» (nagyszálloda), imobilul are un parcurs istoric strâns legat de evenimente de tot felul (economice, culturale, sociale, politice) care interesau întreaga comunitate a orașului, dar și de viața cotidiană a locuitorilor din ultimele decenii ale secolului XIX”, menționează muzeograf Lucia Pop.

Spre exemplu, în vara anului 1899, a fost înființată Asociația muzeală băimăreană. ”Aceasta a primit la un moment dat din partea primăriei orașului un spațiu modest, pentru a pune în valoare prin expunere un patrimoniu deja constituit («colecţiile arhaice de vestigii istorice şi de cărţi»). În anii următori, cu ajutorul financiar al autorităților locale, spațiul primit a fost adaptat cerințelor de atunci ale expunerii de «obiecte vechi». Astfel, la 19 iunie 1904, a avut loc deschiderea festivă a Muzeului orășenesc Baia Mare, la parterul Hotelului Ștefan. Da, este vorba despre clădirea din fotografia de astăzi”, detaliază Lucia Pop. În două încăperi au fost expuse artefacte preistorice, obiecte etnografice, produse meșteșugărești, cărți vechi, arme albe și de foc etc.

Muzeograful mai atrage atenția asupra unui aspect legat de fotografia adăugată azi în albumul cu amintiri din Baia Mare de altădată: ”Valoarea documentară a fotografiei este amplificată de faptul că pe spatele fotografiei încadrate în passpartout se află ștampila fotografului Ürmösi Sándor, unul dintre primii fotografi autorizați din Baia Mare”.

Sursă: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (imagine: conservator Zamfir Șomcutean)

CITEȘTE ȘI:
Baia Mare de altădată | O privire spre Piața Unirii, așa cum arăta în 1866

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.