”În orașe, suprafețe din ce în ce mai mari de pământ sunt ascunse sub clădiri, pavaje sau asfalt. În locurile de joacă pentru copii predomină cauciucul și materialele sintetice”, atrag atenția cei de la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare. Acolo unde, Grădina Vie se înscrie într-o tendință din ce în ce mai răspândită în orașele moderne ale lumii, de a încuraja și sprijini biodiversitatea în spațiul urban.

”Aproape sigur, într-un oraș, copiii nu au ocazia de a observa miracolele simple ale vieții, metamorfoza unui fluture, bondarii sau albinele în căutare de nectar, păsările care își hrănesc neobosite puii. (…) Cu puțin efort, le putem oferi șansa de a experimenta și observa nemijlocit natura, în curtea școlii sau într-un spațiu abandonat”, menționează sursa citată.

În acest context s-a născut ideea celor de la Bastionul Măcelarilor de a sprijini înființarea de mici grădini pentru insectele polenizatoare. Unde? La grădinițe și școli. ”Cum? Prin cele cinci pachete minimale de plante care sunt atractive pentru insectele polenizatoare: oferim aceste pachete gratuit, alături de un mic ghid despre cum se poate înființa o asemenea grădină și de sprijinul oferit de câțiva tineri voluntari. Când? La începutul lunii aprilie, vom fi pregătiți pentru această acțiune”, anunță cei de la Grădina Vie a bastionului.

Ideal ar fi ca grădinile să fie gândite, croite și plantate până prin 10 aprilie, pentru ca plantele să se poată adapta la noul loc. ”Împreună putem forma o rețea de grădini frumoase, instructive și salvatoare pentru insectele polenizatoare, pentru fluturi, albine, bondari și multe, multe alte forme de viață”, adaugă ”grădinarii” de la Bastionul Măcelarilor.

Pașii de urmat și alte detalii, aici.

Sursă informații și foto: Facebook / Muzeu Baia Mare

DESCOPERĂ ȘI:
La Bastionul Măcelarilor, tot soiul de vizitatori | galerie foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.