În 19 iunie 1904 se înființa Muzeul Orășenesc Baia Mare. ”A fost fondat prin viziunea și la inițiativa remarcabilului om de ştiinţă și istoric Dr. Schönherr Gyula (1864-1908). Insistenţele sale în problematica înfiinţării şi apoi a descentralizării muzeeelor au dat roade în oraşul Baia Mare: în anul 1904, 19 iunie, deschizându-se pentru public Muzeul Orăşenesc Baia Mare. Este perioada în care deja cunoscutul savant are nu numai o strălucită activitate academică, ci participă şi la conturarea unei legislaţii corespunzătoare pentru ocrotirea şi clasificarea tuturor mărturiilor istorice”, informează cei de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Graţie donaţiilor făcute de instituţii şi persoane fizice, dar şi unei strategii ştiinţifice de dezvoltare patrimonială iniţiată de dr. Schönherr, în perioada 1904-1905, muzeul – ca instituţie publică aflată în proprietatea oraşului – gestiona aproximativ 7.000 de piese, structurate în colecţii de arheologie, istorie, numismatică, artă, artă manfacturieră, ştiinţele naturii, bibliotecă şi arhivistică, după cum menționează sursa citată.
Conform informaţiilor oferite de presa vremii (”Nagybánya és Videke”), în momentul deschiderii către public, Muzeul Orăşenesc Baia Mare dispunea de două încăperi şi un hol. În spaţiul respectiv au fost expuse colecţiile de arheologie, de artă plastică, de artă decorativă şi de artă populară. Iar o cameră din interiorul curţii a fost destinată pentru păstrarea cărţilor care formau biblioteca muzeului.
Pe parcursul acestui an, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș va organiza o serie de evenimente pentru a celebra împlinirea celor 120 de ani de existență muzeală în Baia Mare.
Sursă: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
CITEȘTE ȘI:
Baia Mare de altădată | În 1904, la parterul Hotelului Ștefan se inaugura Muzeul orășenesc