4 octombrie este Ziua internaţională a animalelor, o sărbătoare menită să promoveze drepturile şi bunăstarea tuturor animalelor. O oportunitate de a celebra nu doar modul în care necuvântătoarele ne înfrumusețează viața, ci și pe oamenii care le iubesc și le respectă.

Conform worldanimalday.org.uk, prima dată Ziua internațională a animalelor ar fi fost celebrată în 24 martie 1925, în Berlin, organizată fiind de Heinrich Zimmermann – editor, scriitor și activist pentru protecția animalelor. Sărbătoarea a fost din start gândită pentru 4 octombrie, dar Palatul Sportului din Berlin, unde se dorea a fi organizat evenimentul, era ocupat la acea dată. Sărbătoarea a fost mutată, însă, în 1929 în 4 octombrie. De ce 4 octombrie? Pentru că reprezintă sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi, considerat sfântul patron al animalelor și al naturii.

Organizată inițial doar în Germania, apoi cu ecouri în Austria, Elveția și fosta Cehoslovacia, în 1931, la congresul mondial dedicat protecției animalelor organizat în Italia, propunerea lui Heinrich Zimmermann ca evenimentul să devină unul mondial a fost acceptată.

Și dacă la prima ediție a Zilei internaționale a animalelor, în 1925, participau peste 5.000 de oameni la singurul eveniment organizat în Germania, azi sărbătoarea este celebrată prin peste 1.000 de evenimente în întreaga lume, estimându-se că circa 39 de milioane de oameni sunt implicați într-un fel sau altul în manifestări dedicate animalelor, 97 de ambasadori în 75 de țări promovând drepturile animalelor, conform worldanimalday.org.uk.

Mai multe informații despre Ziua internațională a animalelor sunt disponibile aici.

Sursă informații: worldanimalday.org.uk

CITEȘTE ȘI:
Azi e ziua miau. La mulți ani, pisici!
Azi e Ziua internațională a câinelui
Proiect privind protecția animalelor, în dezbatere publică
Animale de companie în lucrările Muzeului Național de Artă al României | galerie foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.