24 mai este Ziua Europeană a Parcurilor Naționale. O sărbătoare instituită în 1999 la inițiativa Federaţiei Parcurilor Naturale şi Naţionale din Europa (EUROPARC) cu ocazia celebrării a nouă decenii de la crearea primelor parcuri naționale din Europa – un set de nouă astfel de parcuri inaugurate în Suedia. Ideea sărbătorii este aceea de a conștietiza publicul cu privire la importanța zonelor naturale protejate.

Subliniind că este vital pentru sănătate să evadezi cât mai des din mediul urban în natură, optând pentru un stil de viață activ, ediția din acest an a sărbătorii pune accent pe faptul că oamenii sănătoși au nevoie de… parcuri sănătoase! Și chiar dacă în 2020 parcurile naționale sunt celebrate online, mesajul rămâne același: legătura cu natură este benefică pentru om.


”În data de 24 mai, toate țările europene sărbătoresc Ziua Parcurilor. Prin parcuri naturale nu se face referire la parcurile din orașe, ci la ariile naturale protejate și la parcurile naturale și naționale. În România, Ziua Parcurilor se sărbătorește în ideea de a sensibiliza publicul cu privire la importanța conservării și protejării ecosistemelor naturale și zonelor reprezentative ale biodiversității”, este mesajul transmis azi online de cei de la Parcul Natural Munții Maramureșului.

🌲🌲🌲 Parcul Natural Munții Maramurețului este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, având o suprafață de 133.418 hectare, din care peste 90 de mii de hectare sunt păduri. ”Munţii Maramureşului au fost declaraţi arie protejată de interes naţional în categoria parcuri naturale începând cu anul 2005. Principalele motive ale desemnării au fost: prezenţa ultimei populații naturale de lostriță din țara noastră ca endemit al bazinului Dunărean, prezența florei şi faunei emblematice pentru Carpaţi în cadrul unor ecosisteme stabile, existenţa habitatelor naturale pe întinderi mari precum și un mod de viaţă tradiţional, direct dependent de resursele naturale şi încă păstrat într-o măsură semnificativă”, informează muntiimaramuresului.ro.

Sursă informații și foto: europarc.org și muntiimaramuresului.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.