În 4 iulie 1876 a luat ființă Societatea Crucea Roșie din România, prințul Dimitrie Ghica fiind primul ei președinte (1876-1897).

Printre semnatarii actului de înființare a Crucii Roșii Române, după cum informează crucearosie.ro, se regăsesc importante personalități ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino si Dr. Carol Davila.
”La nici trei săptămâni de la înființare, în ziua de 20 iulie 1876, prima ambulanță a Crucii Roșii Române a plecat într-o misiune umanitară pe frontul sârbo-turc de la sud de Dunăre. Pe baza solidarității ce unește Societățile Naționale surori, prima misiune a Crucii Roșii Române avea menirea de a acorda ajutor medical militarilor răniți, indiferent de tabăra din care făceau parte”, oferă crucearosie.ro detalii despre prima misiune.
Spicuim din istoricul societății câteva informații doar despre participarea Crucii Roșii la cele două conflagrații mondiale.
Cu sprijinul unui număr impresionant de voluntari, Crucea Roșie Română a trecut proba de foc a Primului Război Mondial. ”Misiunea sa era aceea de a completa serviciul militar al armatei prin organizarea a 58 de spitale în București și în țară. La chemarea Societății Naționale de Cruce Roșie, femei aparținând celor mai diverse categorii sociale s-au oferit voluntar să activeze în spitalele și în cantinele administrate de organizație. Însăși Regina Maria s-a implicat în operațiunile desfășurate în sprijinul răniților”, detaliază crucearosie.ro.
Crucea Roșie Română a asistat în spitalele proprii peste 150 000 de răniți, a asigurat hrana pentru militari, refugiați și populația afectată de conflict, a facilitat schimbul de corespondență între prizonierii de război și familiile acestora, a sprijinit cu hrană și îmbrăcăminte prizonierii români din lagărele inamice.
După încetarea războiului, mii de prizioneri eliberați din captivitate încercau să se întoarcă la casele lor. Și pentru aceștia, Crucea Roșie Română a oferit asistență. Pentru a veni în sprijinul invalizilor, al bolnavilor și orfanilor de razboi, a înființat azile pentru refugiați, cantine, a organizat un spital cu 400 de paturi la Techirghiol pentru tratamentul copiilor bolnavi de tuberculoză.
După intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial, Crucea Roșie Română și-a mobilizat toate resursele pentru a acorda sprijin neîntrerupt răniților, bolnavilor, prizonierilor și refugiaților. ”2 754 de surori voluntare de Cruce Roșie și 2 430 de auxiliare sanitare ale Crucii Roșii au muncit pe front și în spitale”, precizează aceeași sursă.
Numeroși oameni de cultură s-au alăturat efortului Crucii Roșii. George Enescu, de exemplu, a dat concerte în beneficiul Crucii Roșii, a cântat în spitale la căpătâiul răniților, pentru a le aduce un strop de mângâiere.

Prin intermediul Crucii Roșii, au fost expediate zeci de mii de scrisori și colete prizonierilor de război. Delegați ai Crucii Roșii Română au vizitat lagărele, au acordat ajutoare și au militat pentru aplicarea unui tratament umanitar, în concordanță cu normele internaționale.
Între anii 1944-1945, au fost spitalizați în așezămintele Crucii Roșii un număr de peste 60 000 de răniți și bolnavi, cantinele din gări au hrănit și adăpostit 4 402 745 de persoane. ”Până la 14 septembrie 1944, când militarii sovietici au rechiziționat cea mai mare parte din mașinile Crucii Roșii Române, camioanele și autoturismele organizației transportau până la 2 500 de răniți lunar”, se arată în istoricul Crucii Roșii Române.
🔎 Cele mai importante momente din istoria Societății Naționale de Cruce Roșie din România pot fi studiate aici.
Societatea Națională de Cruce Roșie din România este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile.

”Prin programele și activitățile sale în beneficiul societății, contribuie la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică”, se arată pe site-ul societății.
”În cei 144 de ani, Crucea Roşie Română a fost întotdeauna aproape de toţi cei care au avut nevoie de ajutor şi de speranţă în vreme de război, foamete, secetă, epidemii sau dezastre naturale.
Astăzi, întreaga lume trece prin momente dificile, iar misiunea noastră este să protejăm viaţa şi sănătatea oamenilor. Ne confruntăm cu un inamic invizibil care provoacă teamă, insecuritate şi incertitudine. Organizaţia noastră demonstrează, încă o dată, că angajamentul său faţă de umanitate este constant. Prin voluntarii săi, ambasadori ai păcii şi ai solidarităţii, Crucea Roşie Română oferă zi de zi, sprijin uman, material şi logistic, pentru a consolida răspunsul ţării noastre la pandemia COVID-19.
Sunt mândră şi transmit voluntarilor şi angajaţilor Crucii Roşii Române admiraţia mea pentru implicarea, devotamentul şi eficienţa de care dau dovadă”, se arată în mesajul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, președinte al Societății Naționale de Cruce Roșie din România.
🔎 Mesajul integral este disponibil aici.
Informații și foto: Societatea Națională de Crucea Roșie din România