”Aveam nevoie de liniște pentru a ajunge la stele…” (Vasile Petrovan)

”Cartea de față s-a născut din dorința de a ușura căutările acelora care se simt atrași într-o oarecare măsură de magia Cosmosului și asta chiar dacă profesiile lor nu pretind vreo legătură profundă cu fizica, chimia sau astronomia”. De aici am început, în urmă cu vreo două săptămâni, povestea cărții ”Revelația cosmică”. Scrisă de băimăreanul Vasile Petrovan. Azi mergem cu povestea mai departe…

”Am fost de toate și am făcut de toate”

”Am fost de toate și am făcut de toate”, spune cu un zâmbet Vasile Petrovan. Și suspectez că e un mod de a începe nonșalant conversația. Autorul este licențiat în geografie și istorie. ”Iubesc adevărul istoric. Dar adevărul istoric! Îmi plac munții, dealurile, câmpiile, peisajele frumoase, luna”, spune cel care a scris o carte despre Cosmos. Admițând că i-ar fi plăcut să urmeze studii de astrofizică, dar pe când avea vârsta studenției această opțiune nu exista în România. ”Am studiat canto și cânt la chitară. Am făcut Școala Populară de Artă și am evoluat pe o scenă, în Baia Mare, cu Ileana Șipoteanu și Daniel Iordăchioaie. Cred că eram talentat de vreme ce au și vrut să mă angajeze la secția Revistă a Teatrului Municipal Baia Mare”, continuă prezentarea Vasile Petrovan. Și îmi lasă de înțeles că doamna Kati nu a fost neapărat încântată ca el să fie coleg cu un întreg corp de balet…

”Am și eu un fotoliu, așa cum are toată lumea”

Pe doamna Kati, cea care avea să îi devină soție, a cunoscut-o pe când avea 15 ani. Au doi copii, pe Tațiana și Vasile. Și sunt bunicii unei fetițe de 7 ani, Lisa-Maria, căreia – de altfel – îi și este dedicată cartea ”Revelația cosmică”. ”Lisa-Maria este lumina vieții mele. Dar sunt foarte mândru de întreaga mea familie”, spune interlocutorul meu. Și nu, numele Lisa-Maria nu e întâmplător, pentru că Vasile Petrovan mărturisește că este un mare fan Elvis. ”Jailhouse Rock” și ”Forever My Darling” sunt preferatele lui. Și nu apuc să mă dumiresc și începe să fredoneze. ”Dar să știți că scriu poezii și pe unele le-am pus pe muzica lui Elvis, doar așa, pentru mine. Când eram mai tânăr am și compus melodii, melodii de dragoste, firește. Pe versuri scrise de mine, eu le și cântam la chitară. Semănau a folk…”, îmi  explică Vasile Petrovan. Admițând că azi ascultă cu multă bucurie muzică clasică, operă, îl adoră pe Placido Domingo și îi place Roberto Alagna: ”Am și eu un fotoliu, așa cum are toată lumea, și îmi place să  îmi pun muzică și să stau confortabil în fotoliu și să mă gândesc…”

”Am scris seara și noaptea, când lumea doarme și e liniște”

Dar nu, cartea ”Revelația cosmică” nu s-a născut în acel fotoliu. ”Eram într-un concediu peste hotare și am întâlnit un cuplu de români, el romancier și ea poetă. Am stat noi într-o seară pe o terasă și am tot povestit. Mai priveam cerul, mai le povesteam de stele. Au urmat alte seri, alte povești sub stele. Și mi-au zis după un timp: «Măi, Vasile, vorbești cu atâta plăcere despre Cosmos și orice ne-ai spus am înțeles. De ce nu scrii o carte?!». Următoarele imbolduri au venit dinspre grupul meu de prieteni cu care studiem tot felul de subiecte care nu au explicație științifică încă. Și așa m-am apucat de scris…”, reconstituie autorul momentul în care ideea de a scrie o carte a început să prindă contur.

Asta fiindcă deși pasiunea pentru studiul Cosmosului a nutrit-o practic dintotdeauna, în fața computerului pentru a scrie despre asta s-a așezat doar în urmă cu circa un an și jumătate. De vreo 18 luni a avut nevoie să parcurgă drumul de la ”coala” albă până la ultimul punct. ”Am scris seara și noaptea, când lumea doarme și e liniște. Aveam nevoie de liniște pentru a ajunge la stele… Au ieșit 600 de pagini. A trebuit să reduc mult din texte, din imagini, din schițe, din glumițe. Am ajuns într-un final la 300 de pagini. A fost destul de complicat să organizez capitolele, să mă hotărăsc la ce să renunț”, admite autorul aflat la prima sa carte. Spun prima pentru că a mărturisit că, deși ”Revelația cosmică” a ieșit de sub tipar abia de vreo trei luni, deja s-a apucat de a doua sa carte.

”Să îi ajut pe oameni să înțeleagă”

Dar să rămânem deocamdată la prima… După ce a înjumătățit numărul de pagini, îl întreb – ca într-o joacă – dacă ar fi să reducă în fapt toată cartea la o idee, la chintesență, care ar fi ea. Și stă o clipă pe gânduri. Pentru prima oară, dat fiind că până la acest punct a fost efervescent. Dar tăcerea durează doar o clipă: ”Cred că pentru orice construcție fundația este baza. Dacă ai o fundație trainică, atunci construcția va fi una durabilă. Altfel totul e degeaba. Așa că familiarizarea cu  informațiile de bază cred eu că este cea mai importantă. Practic de asta am scris această carte, cu acest subiect și în acest limbaj: ca acei curioși despre Univers să aibă acces la informațiil de bază pe care să poată construi ceva adevărat. Să îi ajut pe oameni să înțeleagă”. Capitolele ”Lumina”, ”Materia” și ”Spectroscopia” sunt baza cărții, indică autorul. Și imediat ”aleargă” prin alte idei: ”Dacă înțelegi de ce e Soarele alb sau de ce pictorii nu consideră că albul e culoare, de ce stelele albastre sunt mai fierbinți decât cele roșii, dacă trezesc în cineva dorința de a aprofunda subiectele din carte, atunci mi-am atins scopul”.

Cartea a început să se răspândească, primele ecouri și-au făcut deja drum spre autor: ”Să vă spun de primul mesaj pe care l-am primit. De la un om pe care nu îl  cunoșteam la momentul respectiv: «Vă mulțumesc. Cartea este mană cerească. M-a cucerit»”. Un ecou pozitiv a venit și dinspre doamna Kati: ”Am mai fermecat-o eu de-a lungul timpului cu texte de genul că în ochii ei văd carul mare, dar tot nu am reușit să o conving cât de mare nevoie avem de un telescop performant. După ce a citit cartea mi-a spus: «Cred că avem nevoie de un telescop!»”.

 

Între timp s-a făcut întuneric. Și luna, aproape plină, ne trimite acasă. Pe mine, ca după un curs intensiv care m-a făcut pe undeva să mă simt ca în anii studenției. Pe Vasile Petrovan, gestionând emoții nu neapărat mărturisite legate de lansarea primei sale cărți. Lansare care are loc mâine, 1 septembrie, de la ora 17.00. La Biblioteca Județeană Petre Dulfu”. Și unde, desigur, sunteți invitați!

Ramona-Ioana Pop

CITEȘTE ȘI:
Băimăreanul Vasile Petrovan lansează ”Revelația cosmică”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.